Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Een Charismatisch Defect

Titel: Een charismatisch defect
Auteur: Eva Kelder
Uitgever: Meulenhoff
ISBN:  978 90 290 9114 5

Anneke bereikt ergens in de sixties de leeftijd dat ze gaat puberen. Ze verandert van het brave verpleegstertje in een rebel genaamd April wanneer ze de Amerikaanse Blake ontmoet. Blake heeft een nogal opgeblazen ego en weet het altijd zo te brengen dat iedereen voor hem valt. Ook April. Voor ze het weet woont ze in Amsterdam in een commune en maakt ze deel uit van een beweging die de wereld wil verbeteren. Maar echt gelukkig wordt ze er niet van.

Er zijn al veel boeken verschenen over de bewegingen uit de jaren ’60. Heel veel. Betere boeken ook. In het persbericht Wordt Dit Boek van Eva Kelder aangeprezen als “een weergaloze roman over de illusie van vrijheid, het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden.” Klinkt goed, maar wat mij betreft weerspiegelt deze zin precies het decennium waarover het gaat: grote woorden en vergezichten. Veel beloftes van een betere toekomst. Maar leveren? Ho maar.

Dat geldt ook voor “Een Charismatisch Defect”. Nergens wordt dit boek echt boeiend. Nergens worden we verrast. De hoofdpersoon blijft steeds maar hangen. Eerst in haar gedweep met Blake, later in haar verdriet dat ze niet voor Dick heeft durven kiezen. De hele tijd blijf April meer meedrijven met wat er gebeurt. Ze is het er niet mee eens, maar iets ondernemen, ho maar. In plaats daarvan blijft ze een beetje zeuren en dreinen. Dat kán een heel mooi boek opleveren, maar dan moet het personage enige diepte hebben. Ook moet er voldoende in te vullen zijn zodat je je met haar kunt identificeren. Zowel de diepte als de identificeerbaarheid ontbreken.

Daarmee is “Een Charismatisch Defect” een zwakke poging om een bijzonder tijdperk tot het leven te roepen. Eigenlijk is de titel het enige dat klopt. Maar dan slaande op het boek zelf.

Waardering: 4/10


Lees “Een Charismatisch Defect” zelf!

Het bericht Een Charismatisch Defect verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Een Charismatisch Defect

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×