Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Duistere tijden – Tony Schumacher

Titel: Duistere tijden
Auteur: Tony Schumacher
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7926 8

Wie heeft er “alternative facts” nodig, als we kunnen genieten van een alternative history? Het is 1946 en The Battle of Britain is in het nadeel van de Britten afgelopen. De Duitsers hebben Engeland bezet. John Rosset is veteraan uit de oorlog en held van Duinkerken. Bij terugkomst in Engeland heeft hij zijn oude baan bij de politie weer opgepakt. De Duitsers hebben hem echter besloten in te zetten bij het oppakken en op transport zetten van Joden. Rosset, die door een aanslag van het verzet zijn gezin verloor heeft helemaal nergens meer interesse in en doet wat van hem geëist wordt. Bovendien doet hij dit bijzonder efficiënt.
Dan wordt hij op een avond bij een razzia door een oude Joodse man aangeklampt met een smeekbede. De man smeekt hem om Jacob, zijn kleinzoon, te redden van deportatie.

Zonder te weten waarom begint Rosset te twijfelen aan zijn dagelijkse werk. De man die hij ooit was lijkt weer wakker geschud. Rossett besluit Jacob te helpen. Zijn Duitse superieur ziet dat natuurlijk helemaal niet zitten en zet de jacht in. Op de vlucht komt Rosset in contact met communisten, Royalisten, smokkelaars en dubbelagenten.

“Duistere tijden” is een spannende thriller, die bij vlagen doet denken aan “De Welwillenden”. In dat meesterwerk van Jonathan Littell volgen we een hooggeplaatste nazi-functionaris die tegen wil en dank de architect van de Holocaust is geworden. Beide mannen, in beide boeken, willen helemaal niet doen wat ze doen, maar voelen zich gedwongen om hun eigen hachje te helpen. In “De Welwillenden” doet Maximillian Aue wat hij doet om te voorkomen dat hij omwille van zijn homosexualiteit op transport moet, in “Duistere Tijden” doet Rossett wat hij moet doen omdat hij in zijn levensonderhoud moet voorzien en simpel gezegd geen keus heeft.

Maar waar Aue heel goed weet waar hij mee bezig is, slaagt Rosett er heel goed in om de waarheid te ontlopen en de geruchten over vernietigingskampen af te doen als propaganda.

Hoewel “Duistere Tijden” het niveau van “De Welwillenden” absoluut niet haalt, is het een bijzonder goed geschreven boek. De verhaallijn zit goed in elkaar, de personages zijn van voldoende diepte en met de fantasie van schrijver Schumacher zit het ook wel goed.

“Duistere tijden” is het debuut van deze schrijver dat in 2014 verscheen en werd goed ontvangen. Sindsdien verscheen een tweede deel. Dit deel, getiteld, “The British Lion” verwijst naar de onderscheiding die Rosett voor zijn daden in Duinkerken ontving. In het voorjaar van dit jaar wordt een derde deel over John Rossett verwacht. Ik kijk in ieder geval uit naar “De Britse Leeuw”, of wat de vertaalde titel ook moge worden.

Waardering: 8/10


Lees “Duistere tijden” zelf!

Het bericht Duistere tijden – Tony Schumacher verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Duistere tijden – Tony Schumacher

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×