Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Menternak Madu Kelulut di Kolej Tun Hussein Onn UTM


Bagi sesiapa yang tak tahu, saya adalah salah seorang penggemar Madu lebah. Saya biasanya akan cuba macam-macam jenis madu samada yang murah ataupun mahal. Tapi oleh kerana madu ni kebanyakkannya lebih mahal dari murah, jadi saya takdelah selalu sangat minum madu. Madu ni dah tentulah banyak khasiatnya untuk badan kita dan boleh mencegah pelbagai jenis penyakit jika diamalkan selalu.

Salah satu jenis madu yang sejak kebelakangan ni diperkatakan adalah Madu Kelulut. Apa beza Madu Kelulut dengan madu-madu yang lain seperti Madu Asli, Madu Tualang, Madu Propolis dan macam-macam lagi? Untuk mengetahuinya sendiri, saya ke Ladang Mini Kelulut yang terletak MAEPS Serdang untuk melihat sendiri Madu Kelulut.

Tak sangka nak sampai ke rumah lebah Madu Kelulut pun dah makan masa lebih 30 minit kerana asyik meneliti setiap jenis pokok yang ada di sini. Akhirnya bila sampai ke kawasan lebah Madu Kelulut dapatlah saya lihat rumah-rumah lebah yang berupa seperti replika rumah kecil mirip seperti rumah burung. Saya dimaklumkan, berbeza dengan lebah yang lain lebah Madu Kelulut ni tidak mempunyai bisa dan dikategorikan sebagai Stingless Bee. Saya rasa selamat bila menghampiri rumah lebah Kelulut ni bila tahu ianya tidak berbahaya.

Madu kelulut ini sedang diusahakan di Kolej Tun Hussein Onn, UTM Johor Bahru dan ia giat diusahakan bermula dengan 2 buah sarang dan kini ada 10 buah sarang madu kelulut. Idea untuk mengusahakan madu kelulut ini oleh En.Rasdan bin Jamian (Penolong Pengurus Asrama) KTHO dan dibantu oleh Staf KTHO.


This post first appeared on KPAP UTM, please read the originial post: here

Share the post

Menternak Madu Kelulut di Kolej Tun Hussein Onn UTM

×

Subscribe to Kpap Utm

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×