Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nu exista pasiune pe linie.

In viata e foarte greu s-o dai bine de fiecare data. Indiferent ca e vorba de chestii profesionale sau personale, periodic mai dai si cate o „gherla”. Cu cat activitatea ta e mai intensa, cu atat sansele (statistic vorbind) sa iti mai iasa si prost cateodata, sunt mai mari. Trebuie sa te astepti la asta si sa fii pregatit. Nu sa spui ca tot romanul: „bai ce ghinion am avut tura asta!” Totul se reduce la pasiune!

Doua exemple.

Al creatorului de content, blogger, vlogger, cum vreti sa-l numiti. E imposibil ca tot contentul sa fie de aceeasi calitate. Indiferent cum te numesti, de cati ani creezi continut. Cu cat faci mai mult content, cu atat o dai mai des in balarii. Exemple nu cred ca trebuie sa va dau pentru ca puteti vedea si singuri fenomenul acesta la cei pe care ii urmariti, inclusiv la subsemnatul. 

Al medicului. E la fel de imposibil sau macar improbabil ca medicul sa nimereasca diagnosticul de fiecare data. Cu cat are mai multi pacienti pe care ii consulta, cu atat sansele cresc sa apara diagnostice gresite. Din acest motiv cred ca n-ar trebui sa mergem toti la acelasi medic. 

Factori

Pasiunea este cu siguranta un motiv pentru care oamenii au succes in ceea ce fac. Insa cu cat activitatea devine mai de rutina, cu atat pasiunea risca sa scada in intensitate sau chiar sa dispara. Si cand acest lucru se intampla, atunci apar evident si „gherlele” de care va vorbeam. Pentru ca atunci cand esti pasionat iti pasa mai mult de rezultatul actiunilor tale. Cand pasiunea lipseste, apare indiferenta. 

Banii sunt al doilea motiv. Cand incepi sa faci multi, atunci vrei si mai multi. Si invariabil nu mai faci lucrurile cu si din pasiune, le faci pentru bani. Indiferent ca esti creator de continut sau medic. Probabil cei mai multi creatori de continut au inceput sa faca asta ca o pasiune sau chiar ca o joaca. Dar cand au ajuns sa traiasca din asta, lucrurile s-au schimbat. Sigur ca apar si lucruri bune, contentul arata mai bine de obicei, mai profi. Dar nu inseamna ca si continutul e la fel. Situatia e cam la fel si pentru medici, doar ca mai periculoasa. Cabinetul arata mai bine, aparatura e mai buna dar asta nu garanteaza neaparat un diagnostic precis cand medicul nu mai pune pasiune. 

Presiunea externa distruge si mai mult pasiunea. Imaginati-va cazul medicului care devine super cautat. Face totul din pasiune, salveaza vieti, destine. Dar la un moment dat, sa presupunem manat de dorinta de a face bine tuturor celor care-l cauta, accepta din ce in ce mai multi pacienti, le acorda mai putin timp, mai putina atentie, pune diagnostice mai rapid si unora ajunge sa le faca mai degraba rau. La fel se intampla si in cazul creatorului de continut pe care il preseaza agentiile, brandurile. Ajunge sa creeze si continut de umplutura care per termen lung ii alunga urmaritorii.

O incheiere mai lunga

Acum inlocuiti creator de continut sau medic cu orice alta profesie sau ocupatie si o sa ajungeti la aceeasi concluzie. Invatatoarea cu prea multi elevi in clasa nu are cum sa puna pasiune 100%. Nu mai vorbesc de cazul in care toti parintii o coplesesc cu cadouri. Proiectantul care face proiecte de casa pe banda rulanta doar o sa adapteze proiecte mai vechi. Scriitorul care scrie prea multe carti va ajunge mainstream (vezi cazul Harari). Mecanicul care repara prea multe masini pe zi, va mai lasa cate o piulita nestransa sau cate un capac desfacut. Puteti sa continuati voi lista exemplelor. 

Presiunea si banii reprezinta combinatia fatala. Si multi dintre noi facem compromisul sau mai bine zis pactul cu diavolul. Lasa ca fac acum asa ca sa strang bani si mai apoi cand o sa am, fac numai din pasiune. Repet, indiferent ca e vorba de job sau de viata personala. Punem banii pe primul loc si cedam presiunilor externe dar ajungem sa ne neglijam pasiunile, familiile si sanatatea. Ne amagim deseori ca facem ceea ce ne place dar de fapt nu ne dam seama ca folosim verbul la timpul gresit. Ne placea!

Solutia pe care v-o propun este sa incetiniti ritmul. Sa va regasiti pasiunea. E un moment bun pentru asta, acum cu pandemia. Ganditi-va la downsizing (imi pare rau, nu am gasit o exprimare care sa ma multumeasca in limba romana). Poate e timpul sa lasam loc si altora. Sa-i mai lasam si pe altii sa faca bani dar sa le dam si o parte din presiunea la care suntem supusi. Mai putini pacienti, mai putin content, mai putini elevi, mai putine ore … si mai multa pasiune, mai multa familie, mai multa sanatate. 

Ii respect si ii voi respecta mereu pe cei care pun pasiune in ceea ce fac. Indiferent ca sunt medici, creatori de continut, profesori, invatatori, mecanici s.a.m.d. Si credeti-ma ca se vede pasiunea cu ochiul liber. Nu-ti trebuie Prea Multa Carte ca sa Iti Dai Seama de asta. Cum nu-ti trebuie nici prea multa carte ca sa iti dai seama cand pasiunea lipseste. Va las un link catre un articol pe care l-am gasit zilele trecute la Zoso si in care m-am regasit destul de bine. 

Photo%20by%20Jairph%20on%20Unsplash">Photo credit.

The post Nu exista pasiune pe linie. appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Nu exista pasiune pe linie.

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×