Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Profesorii ar trebui sa fie prioritatea!

Suna foarte egocentrist asta, venind din gura unui profesor. Dar nu va grabiti sa aruncati cu pietre pana nu intelegeti unde vreau sa ajung cu aceasta afirmatie. Profesorii Sunt in ultima vreme mai huliti decat aproape orice alta breasla. Uneori din cauza unor incidente provocate de membrii acesteia, dar cel mai adesea prin prisma asocierii cu sistemul. Sunt exponentii unui sistem de educatie invechit, prin urmare sunt vinovati. Tribunalul poporului a hotarat!

Sursa principala a problemei este managementul defectuos al scolilor!

Scolile insa au si ele o mare parte din vina. Iar profesorii si invatatorii sunt de multe ori chiar victimele unor masuri aberante. Cu toate ca ironic vorbind, scolile sunt conduse tot de profesori sau chiar invatatori. Accentul s-a pus foarte mult pe elev in ultimii ani. Si poate pentru unii dintre voi pare logic. Dar nu e. Pentru ca scolile nu sunt un business. Sau cel putin n-ar trebui sa fie. Poate doar cele private. 

Profesorii ar trebui sa fie mereu prioritatea numarul 1! Scolile nu ar trebui sa fie preocupate sa atraga copii. Ci mai degraba sa atraga si sa pastreze profesorii si invatatorii de calitate. Pentru ca profesorii si invatatorii sunt cei care mai departe vor atrage copiii. Fara cadre didactice competente, scolile nu valoareaza nici doua parale chioare. 

Ce inseamna de fapt profesor bun?

Problema pe care scolile ar trebui sa si-o puna din ce in ce mai des, este aceea a selectarii profesorilor buni. Dar mai intai trebuie definit termenul de profesor bun. Profesorii Buni sunt aceia care ii determina pe elevi sa invete de placere. Care le trezesc setea de cunoastere. Care ii fac sa puna intrebari, sa fie nerabdatori sa vina inapoi la scoala. 

Profesorii buni NU sunt aceia care le dau elevilor tema „problemele de la pagina 34 pana la pagina 48”. Profesorii buni NU sunt aceia care fac pregatire acasa cu elevii. Pentru ca daca elevii nu au inteles in clasa, inseamna ca profesorul e slab. Desigur, putem admite si exceptii. Mai sunt si elevi care pur si simplu nu pot tine pasul. Dar profesorii buni au puterea sa discute cu parintii acestor elevi. Si ii pot convinge ca exista si alte optiuni (n.r. alte tipuri de scoli).  

Profesorii buni sunt aceia care convoaca sedinte cu parintii NU pentru a se plange ca au salarii mici (wink wink). Ci pentru a face front comun cu acestia in ideea de a-i indruma catre directiune, inspectorat etc atunci cand sunt probleme administrative. 

Si parintii sunt vinovati!

Sa nu credeti ca ati scapat! Incetati sa mai strangeti bani pentru cadouri destinate invatatorilor, profesorilor, dirigintilor, directorilor etc. Incetati sa mai platiti pentru renovarea claselor. Incetati sa mai duceti copiii la meditatii. Nu asa ii faceti pe profesori sau invatatori sa se simta prioritari. Daca vreti sa ajutati scoala la care sunt arondati copiii vostri, faceti un ONG (asociatie, fundatie) si donati catre aceasta. Creati proiecte, accesati fonduri europene impreuna cu scolile! 

Renovati scolile, cumparati material didactic, cumparati fond de carte pentru biblioteci, cumparati computere, whiteboards, orice mai e nevoie la scoala respectiva. Dar faceti-o legal, prin acest ONG, si eventual cu bani proveniti din fonduri UE sau de la sponsori. Presati in acelasi timp si scoala sa se implice. Profesorii buni vor veni pentru ca stiu ca vor fi sustinuti, ca vor avea conditii bune. Iar pe cei care sunt repartizati prin pile si relatii, trimiteti-i la plimbare. 

Astfel nu va mai trebui sa va duceti copiii dupa profesori sau invatatori la scoli din partea celalalta a orasului. Si nu va mai trebui sa va rugati de niste necunoscuti sa va ia in spatiu doar ca sa puteti duce copilul la scoala unde e „invatatoarea aia buna”. Si tot asa copilul vostru nu se va mai inghesui in clasa cu inca 35.

Comitetul de parinti poate avea aceasta extensie a unui ONG care sa aduca profesorii si invatatorii catre copiii vostri. Faceti din profesori/invatatori o prioritate si lucrurile se vor schimba. Nu e chiar asa de greu. Daca studentii pot avea un ONG la nivel national (ANOSR), de ce n-ar avea si parintii macar unele la nivel local cu filiale arondate fiecarei scoli sau macar fiecarui cartier? 

Sistemul suntem noi!

Da, noi, profesorii si parintii in egala masura. Atat timp cat cele doua parti vor lucra impreuna, sistemul se va schimba. Nu e suficient sa iesim in strada sa cerem schimbarea. Pentru ca fiecare e egoist in cererea lui. Profesorul vrea leafa mai mare, parintele vrea mai putin stress pentru copil. Problema e ca ambele obiective trebuie sustinute de amandoua partile. Iar la acestea trebuie sa se mai adauge conditii mai bune pentru ambele entitati, atat pentru profesori, cat si pentru copii. 

Sistemul nu se va schimba de sus in jos. Ci mai degraba de jos in sus. Sunt convins ca presiunea pusa de aceste ONG-uri si puterea bunului exemplu ar face lucrurile sa se miste mai rapid. Directorii ar pune la randul lor presiune pe inspectori, inspectorii la nivel de secretari de stat si mai apoi catre minister. 

Vrei sa iti ajuti copilul? Nu il tine la after school ca sa ii faca altcineva temele. Da, stiu, zici ca trebuie sa muncesti mai mult ca sa platesti meditatii si cadouri. In loc sa muncesti mai mult la job, implica-te dupa program in proiecte cu ONG-ul pe care il veti infiinta, iar copilul tau va avea profesori mai buni care il vor face sa inteleaga din clasa. Sunt sigur ca toti parintii au cunostinte si abilitati care pot face adevarate minuni puse impreuna! Trebuie doar sa vrem!

Shoutout to Yoann Siloine on Unsplash for the picture. Alte articole pe teme de educatie gasesti aici.

The post Profesorii ar trebui sa fie prioritatea! appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Profesorii ar trebui sa fie prioritatea!

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×