Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Coolest monkey in the jungle – fail of the year!

Abia acum incep insa discutiile. Ce impact are acest scandal asupra brand-ului pe termen lung? Pentru ca articolele din presa nu vor disparea odata cu scuzele si retragerea de pe piata a imaginii si a produsului. Sunt sanse mari ca acest caz sa devina subiect de studiu pentru studenti, material de manual pentru profesori si cu siguranta se va vorbi mult si bine despre asta in anii ce vor urma. Este acesta un lucru bun sau rau pentru H&M? 

Adeptii principiului “any publicity is good publicity” vor spune ca e de bine, chiar daca initial a fost o tampenie, asta e, oricine mai face greseli, oamenii vor zambi, iar brandul le va ramane in minte. Cei din tabara opusa vor spune ca da, le va ramane brandul in minte, dar asociat cu o chestie rasista si discriminatorie. Cine are dreptate? Probabil si unii si altii. 

Cert este ca aparitia acestei imagini nu a fost o eroare singulara a unei persoane. A fost un lant de erori. Mai intai s-a facut un shooting, cineva a editat pozele respective, altcineva le-a urcat pe site, si altcineva le-a aprobat inainte sa se duca in eter. Sunt multe scenarii ce pot fi aruncate in joc. Poate fi o razbunare a unui designer si o lipsa de atentie a celor ce au urcat si aprobat poza pe site. Poate fi pura nepasare a celui ce si-a dat acordul. Spre exemplu, daca prin reducere la absurd tipul sau tipa care a dat ok-ul ar fi fost din Romania, in mod sigur nu s-ar fi gandit la implicatiile rasiste pentru ca nu prea ne pasa de treburile astea. 

Ca o paranteza, cred ca daca cineva din afara ar veni la noi, la o prima vedere ne-ar considera rasisti pana in maduva oaselor pentru ca inca folosim apelativul “negri” si intoarcem capul dupa ei pe strada, eventual mai facem si glume de genul “black chocolate”. Dar in esenta nu suntem rasisti pentru ca nu-i uram sau desconsideram in adevaratul sens al cuvantului. Pur si simplu nu ne pasa. Avem probleme mai importante de atat, gen agentul pedofil si ministra idioata. 

 Cert e ca eroarea asta nu trebuia sa apara si ii va costa destul de mult pe cei de la H&M. Deja cativa endorseri seriosi si-au anuntat retragerea din colaborarea cu brandul suedez. Cu siguranta si vanzarile au scazut in anumite piete. Insa brandul isi va reveni, sunt sigur de asta. Pentru ca sunt o groaza de piete unde rasismul e o chestiune mai putin relevanta si oamenilor nu prea le pasa. Si pana la urma timpul vindeca tot. Sau nu?

Later Edit: Tweet-ul de mai jos arata insa cat de mult se exagereaza in asemenea situatii si cum se escaladeaza o asemenea situatie. I mean really … neocolonial thinking? Really? 

“It’s a projection of your neocolonial thinking. You won’t see me anywhere near your shops these days @hm.”

The post Coolest monkey in the jungle – fail of the year! appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Coolest monkey in the jungle – fail of the year!

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×