Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cat de sincer esti cu tine insuti?

Probabil cea mai mare capcana in care putem cadea este sa ne mintim pe noi insine. Si o facem cu indarjire zi de zi fara sa ne dam seama. A fi Sincer cu Tine Insuti nu e deloc usor, tocmai pentru ca mai intai trebuie sa realizezi si sa accepti ca te minti singur. Este nevoie de timp, de introspectii, de analize pe propria persoana si de multa rabdare. Dar se poate. Iar premiul este ca atunci cand devii sincer cu tine insuti, vei vedea foarte clar calea pe care vrei s-o urmezi in viata. 

Ce inseamna de fapt te minti pe tine insuti? 

Un exemplu foarte bun este situatia in care te pacalesti ca iti plac sau nu iti plac lucruri sau persoane. Creierul nu poate fi pacalit, in schimb inima da. Ratiunea triumfa deseori in fata instinctului tocmai pentru ca se bazeaza pe argumente. In cele mai multe din cazuri ratiunea te opreste din a lua decizii pripite bazate pe instinct, oferindu-ti argumentele necesare pentru a intelege pericolele la care te expui. Dar ce se intampla atunci cand argumentele sunt false? Tocmai aici apare problema. Creierul poate genera aceste false argumente, poate genera constructii complexe pentru a obtine intr-un final victoria asupra instinctului proiectand pericole care nu exista de fapt. 

Evident, in spatele acestor constructii stau in permanenta alte motive. Este in natura noastra sa ne conservam energia. Ceva in interiorul nostru ne spune ca suntem in permanenta in pericol si ca oricand am putea avea nevoie de acea energie. E instinctul de conservare. Insa creierul transforma acest instinct in ceva negativ, iar acest lucru este comoditatea. De aici apar tot felul de alte constructii mentale care ne opresc din a aloca energie dar si sentimente in directia anumitor actiuni. Ne convingem pe noi insine ca nu vrem sa obtinem rezultate pana in faza in care nici nu ne mai setam obiective. 

Un alt motiv este teama de insucces. Posibilitatea de aparitie a esecului ne face sa ne limitam. Sa ne mintim ca ne e bine asa, ca nu trebuie sa ajungem mai departe, ca nu trebuie sa traim mai bine, ca nu ne lipseste de fapt nimic si ca totul este bine. Riscul perceput nu e un lucru rau, nici abandonul. Problema apare atunci cand te minti in legatura cu motivul abandonului. Cand incepi sa cauti vinovati in afara propriei persoane in loc sa te analizezi si sa descoperi frica de esec si ce o cauzeaza. 

Ce inseamna a fi sincer cu tine insuti?

Inseamna sa opresti toate aceste argumente false si sa nu iti fie teama sa constientizezi problemele reale cu care te confrunti. Raspunsurile sunt intotdeauna in interiorul tau, ai nevoie doar de timp pentru a le gasi. A fi sincer cu tine insuti presupune sa accepti ceea ce descoperi, sa inveti din asta si sa actionezi in consecinta. Este foarte dificil sa-ti schimbi modul de a gandi, insa nu este imposibil. Trebuie doar sa iesi din zona ta e confort, sa renunti la comoditate. 

Sunt momente in viata cand a renunta la ceva inseamna succes si nu esec. Fii sincer si recunoaste ca ai pierdut. Nu mai pierde timp si energie cu proiectul respectiv. Arunca-l in recycle bin, pastreaza doar experienta, fie ea si negativa. Sunt momente in viata cand trebuie sa te tii departe de un proiect daca simti ca singura motivatie care te-ar determina sa aderi la acel proiect este comoditatea. 

Fii sincer cu tine insuti si vei fi sincer si cu ceilalti!

Sinceritatea este o valoare pe care o cauta toti in persoanele pe care le intalnesc. O cauta partenerii dintr-o relatie, o cauta angajatorii, o cauta parintii, o cauta profesorii etc. Pentru ca minciuna e cea mai mare dezamagire. Poti ierta pe oricine pentru o greseala dar a ierta o minciuna in mod neconditionat este cea mai mare greseala. A gresi e omeneste, a minti este diavoleste, ca sa zic asa. Este nevoie de supraomul din tine atunci cand minti. Tocmai de aceea minciuna nedescoperita iti da o stare de bine care provoaca dependenta. Ai fost in “pericol” dar ai mintit si te-ai scos. Ti-a trecut glontul pe la ureche. Iar minciuna si comoditatea merg mana in mana. Iar de aici pana la a realiza ca te minti pe tine insuti este doar un pas. 

Adevarul doare. Dar doare pe termen scurt. Minciuna descoperita doare pe termen lung. Fii sincer cu tine si vei fi sincer si cu ceilalti. Invata sa spui adevarul chiar si atunci cand crezi ca nu e cea mai buna solutie. Nu te gandi ca il vei deranja pe cel de langa tine. Mai bine antreneaza-te cum sa spui acest adevar in asa fel incat cel de langa tine (indiferent ca e partener de viata sau de afaceri) sa inteleaga ca acest adevar este util pentru el. Iata un exemplu simplu:

Vrei sa iti dai demisia dar ceva iti spune ca ii datorezi multe angajatorului tau si nu vrei sa-l lasi la greu. Aparent e un gand nobil. E gratitudine, recunostinta. Asa ca stai asa, induri, suporti, stai pe o pozitie care nu-ti mai face placere, este nefericit. Pierzi oportunitati, timp. Pierde si el in acelasi timp. Nu-ti mai dai interesul pentru job, nu mai esti fericit, produci nemultumire in jur, colegii te simt, preiau din nemultumirile tale. Angajatorul tau ar putea in timpul acesta sa caute pe altcineva care sa te inlocuiasca dar nu o face pentru ca nu stie ca vrei sa pleci. In schimb isi da interesul sa te motiveze sa revii la “forma” initiala.

Intr-un final nu mai rezisti si pleci. Iti dai demisia, te certi cu angajatorul pentru ca situatia e mult mai tensionata. Pierdeti din nou, si tu si el. N-ar fi mai simplu sa iti dai demisia din prima? Stai in preaviz, iti faci treaba, eventual il ajuti sa gaseasca pe cineva in locul tau, va despartiti cu o strangere de mana, lasi o usa deschisa. Sigur, el tot va fi deranjat ca pleci, dar daca ii expui motivele reale va intelege. Il va durea pe termen scurt pentru ca e adevarul, nu pe termen lung pentru ca nu e o minciuna. 

Acum transpuneti situatia tocmai descrisa in alt tip de relatii pe care le intretineti cu cei din jur. Nu e foarte diferit nici in alte situatii. Minciuna inseamna presiune, presiunea se inmagazineaza si la un moment dat n-o mai poti tine, trebuie sa-i dai drumul. Iar efectul se numeste explozie. Rezultatele sunt intotdeauna devastatoare. Think about it! Te intreb din nou.

Cat de sincer esti de fapt cu tine insuti?

The post Cat de sincer esti cu tine insuti? appeared first on Marketing in cuvinte si imagini.



This post first appeared on Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu, please read the originial post: here

Share the post

Cat de sincer esti cu tine insuti?

×

Subscribe to Marketing In Cuvinte Si Imagini - Blogul Lui Adrian Monoranu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×