Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Exclusiv! În spatele campaniei mincinoase împotriva pâinii proaspete se află un om de casă al lui Chef Gourmand 7 semințe!

Context:

 În ultimele luni au apărut două studii prezentate drept „științifice” care au sugerat că pâinea neambalată prezintă un risc semnificativ de îmbolnăvire de COVID 19. Unul dintre studii afirma chiar că, în București, 500 de persoane pe zi iau boala de pe pâinea neambalată. Primul studiu a fost comunicat de cercetători ai Universității București, fiind criticabil pentru că nu face decât să extrapoleze elemente cunoscute despre rezistența virusului pe diverse suprafețe asupra suprafeței pâinii proaspete. Studiul nu spune dacă există o diferență semnificativă între suprafața pâinii ambalate și cea a pâinii proaspete în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire și ignoră cu bună știință toate elementele cunoscute până acum despre îmbolnăvirea de COVID 19: ea se face prin patrunderea virusului în sistemul respirator, nicidecum prin ingerarea de produse alimentare potențial contaminate. Al doilea studiu este realizat de universitari de la una din specializările în informatică-automatizare-calculatoare a Politehnicii Bucureștene și implică rularea unui model matematic construit arbitrar care conduce la concluzia că pâinea neambalată este cea mai mare sursă de contaminare cu SARS COV 2 din România. Ambele studii nu respectă elementele de bază ale metodologiei științifice, iar extrapolarea rezultatelor lor este arbitrara, abuzivă și în afara eticii academice.

În ciuda acestor lucruri evidente pentru toți specialiștii din domeniu pe aceste două studii a fost construită o campanie complet murdara implicând videoclipuri rulate pe internet, la TV și un lobby agresiv în interiorul instituțiilor statului pentru modificarea legislației în vigoare astfel încât vânzarea pâinii proaspete să nu mai fie permisă. Au fost publicate articole în presa scrisa și online (ziarul Bursa e unul dintre promotorii principali) și create evenimente la care au fost racolate diverse autorități științifice (de ex. dl Nicolae Hâncu, academician și președintele unei asociații profesionale din domeniul diabetologiei și nutriției).

Toată această presiune a convins Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului să pregătească un ordin care să facă imposibilă vânzarea pâinii proaspete. Aceasta va putea fi vândută ori ambalată, ori prin imobilizarea unei persoane din personalul vânzâtorului care să ia pâinea de pe raft și să o înmâneze cumpărătorului. Această procedură face practic imposibilă vânzarea pâinii în magazinele rurale, acolo unde există un singur vânzător sau oricum, o îngreunează excesiv și lovește în micii producători care nu au capacități semnificative de ambalare (pentru care ar trebui să facă investiții mari). Diversitatea pieței de panificatie din tara noastră se va reduce dramatic și mii de familii care trăiesc de pe urma micilor afaceri din domeniul panificatiei vor avea de suferit.  Practic, se construiește o legislație în interesul puterilor pieții. Mai mult, această procedură ar crea aglomerații la punctele de vânzare a pâinii chiar și în marile magazine, subminând principala regulă de prevenție împotriva contaminării cu noul coronavirus, anume pastrarea distanței sociale.

În cursul zilei de astăzi Autoritatea Națională pentru Siguranța Alimentului a acuzat Asociația Prețuiește Calitatea pentru că a folosit însemnele autorității într-un clip video promovat pe internet în care diseminează studiul așa-zișilor cercetători de la Politehnică. ANSVSA precizează negru pe alb că studiul respectiv este un scenariu inventat și că nu are la bază o metodologie științifică. Mai mult, afirmă ca nu există nici o dovadă că pâinea neambalată reprezintă un vector pentru transmiterea virusului.

Pentru completare, menționez că am cautat în ultimul an în toate articolele stiintifice, comunicari academice sau materiale informative provenite de la experti eventuale afirmatii despre COVID 19, SARS Cov 2 si pâine, indexate de motorul de căutare Google Scholar. Nu am găsit nici un articol care să faca aceasta corelatie in randul specialistilor in sanatate sau a celor cu conexiuni in industria alimentara. Singurul loc din lume unde s-a pogorat aceasta idee a fost la Facultatea de Calculatoare și Automatica a Politehnicii din București.

Cine este în spatele acestei povești?

În spatele acestei povești se află Asociația Prețuiește Calitatea, un ONG înființat în 2018 de către Grațiela Iordache Denisa.  Doamna cu pricina a fost parlamentar PUR până în 2006, apoi a trecut la PDL. A activat în comisii parlamentare legate de finante, bănci și mediul economic. În 2009 a fost numită secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Este maritată cu un consilier superior din cadrul Ministerului Agriculturii, iar actualmente încasează peste 7000 lei pe luna de la Autoritatea Națională pentru Management al Calității în Sănătate (unde este Consilier – Coordonator Proiect) și un pic peste 1100 lei net pe lună de la Asociația Prețuieste Calitatea.

Numele doamnei este legat, în calitate de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, de un prejudiciu de 40 de milioane de euro  urmare a faptului ca pe seama semnaturii ei au fost scoase din tara de catre Galaxy Tobacco 871 de tone de tutun fără plata accizelor aferente și a TVA. Sunt singurele ei mărețe realizări care însoțesc descrierea notorietății dumneaei pe Wikipedia.

Poate că va întrebați cum, dupa o asemenea carieră fulminantă prin finanțele statului, doamna a devenit brusc interesată de prețuirea calității și mai ale a inocuității pâinii. Păi e simplu: doamna a fost consultantul care a facilitat Broadhurst Investment/NCH Advisors să scape, printr-o schemă abila care a implicat majorări, divizări, extirpări, în câțiva ani, de toți cei 27 000 de acționari minoritari din Vel Pitar. Doamna Iordache a deținut în perioada respectivă și funcția de Director Executiv a Asociației Acționarilor din România, poziție din care a acționat, cel puțin în acest caz, împotriva acționarilor minoritari ai companiei. Saga respectivă este descrisă în presa vremii aici.

Doamna a mai facilitat grupului Broadhurst (care deține Vel Pitar) si alte afaceri dubioase, care au atras atentia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: Iată ce scria Gazeta de Bistrița în 2010: „până să ajungă deputat de Cluj, principalele surse de venituri ale lui Iordache erau  AAR (420 milioane de ROL în 2004) si Winmarkt (190 milioane lei vechi în 2004), o societate controlată de grupul NCH/Broadhurst. Astfel, Iordache s-a aflat în toată această perioadă în conflict de interese pentru că, pe de o parte, ar fi trebuit să apere interesele micilor acţionari înscrişi în asociaţie, dar pe de altă parte, ea era remunerată de pe urma activităţilor pe care le derulara la off-shore-uri. Conform Financiarul, “Iordache s-a mutat, în urma cu patru ani, cu sediul Asociaţiei Acţionarilor din România pe Bulevardul Pierre de Coubertin, exact într-o clădire deţinuta de Broadhurst, unde de altfel îşi are şi sediul central. Iordache recunoştea senin că, inclusiv Andrei Siminel, directorul general al NCH Advisors, i-a facilitat mutarea sediului asociaţiei sale prin încheierea unui contract de comodat, un contract de închiriere fără plată”.

Chiar și acum, sediul Asociației Prețuiește Calitatea se află într-un imobil de pe Bulevardul Constructorilor nr 10 apartinand Ipromet SA, detinuta în proporție de peste 80 % tot de grupul Broadhurst.

Mă opresc aici cu căutările deoarece cred că legătura dintre această Asociație și Chef Gourmand 7 semințe este acum evidentă. Sunt absolut convins că puteți găsi o multime de alte legaturi căutând și singuri.

Ceea ce vreau să rețineți sunt următorele lucruri:

  • campania împotriva pâinii proaspete este condusă de doamnă care in calitate de director a unei asociatii de protectie a intereselor actionarilor a lucrat impotriva intereselor acestora. Doamna recidiveaza acum din pozitia de presedinte a unei asociatiii care ar proteja interesele consumatorilor. În ambele situații doamna face acelasi joc, in interesul aceluiasi stapan, liderul pietei de panificatie din Romania. Daca cei 1100 de lei pe care doamna respectiva îi castiga de la aceasta asociație provin din bani publici, postura domniei sale nu este doar imorala, dar si ilegala. În orice situație, doamna trebuie să-și declare în mod clar interesele: de unde-i vin banii și pentru cine lucrează de fapt.
  • cred ca este momentul sa lasam mastile jos si sa luam taurul de coarne. E jenant că Chef Gourmand apeleaza la interpusi cu aura de independenta si seriozitate pentru a-si promova propriile interese. Daca vrea sa sprijine o idee de reforma a pietei sa o faca transparent, nu isterizand si mintind consumatorii. În America stapanilor dumnealor lobby-ul este o practica curata si asumata, iar definirea propriului interes este primul lucru pe care ti-l cer oamenii in momentul in care fac cunostiinta cu tine. Nu conteaza cine esti, ci ce intentii ai! E jenant modul gangsteresc în care ditamai firma încearca să manipuleze autoritatile si consumatorii.

PS. Intrucatva situatia seamana cu ceea ce se intampla in reclama de la 7 Seminte: intr-un concurs de facut paine un membru supraveghetor își vâră mâinile în aluatul tandru al unei concurente, aruncându-i ocheade duioase. Suntem azvârliți într-un joc erotic cu atingeri și frământări inclusiv interioare, uitănd că ceea ce se întampla este o lipsa completa de fair play fata de ceielalti „frământători” din concurs. Ba la final mai vine și șefa juriului care molfăie aruncând ocheade tandre unui chelios: „Excelent, aproape ca chef gourmand….”



This post first appeared on Revista Electronica De Morarit Si Panificatie, please read the originial post: here

Share the post

Exclusiv! În spatele campaniei mincinoase împotriva pâinii proaspete se află un om de casă al lui Chef Gourmand 7 semințe!

×

Subscribe to Revista Electronica De Morarit Si Panificatie

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×