Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hoe meet je de resultaten van retargeting via Adcrowd in Google Analytics?

Dit artikel betreft features die specifiek zijn voor het platform.

UTM-parameters

Door het toevoegen van parameters in je URL kan Google Analytics al het inkomende verkeer onderscheiden. Als een gebruiker op de link klikt, worden de parameters verstuurd naar Google Analytics, zodat je deze kan gebruiken voor je verdere analyse. Google Analytics gebruikt verschillende UTM-parameters die je als meetmiddel kan gebruiken. Gebruik deze URL-builder van Google om je te helpen met het opzetten van je URL.

Als je een advertentie toevoegt in Adcrowd, voeg je deze URL toe als doel-URL. Als een gebruiker dan uiteindelijk op de advertentie klikt, worden parameters als de 'Campagnebron' en 'Campagnenaam' meegestuurd. Deze kunnen worden teruggevonden in Google Analytics.

Een voorbeeld van een doel-URL voor een fictieve site jouwsuperwebshop.nl met UTM-parameters ziet er dan als volgt uit:

http://www.jouwsuperwebshop.nl/?utm_source=adcrowd&utm_medium=retargetin...

Macro's gebruiken als parameter

In Adcrowd is het mogelijk om verschillende macro's te gebruiken als waarde voor de UTM-parameter. De volgende macro's kan je gebruiken op Adcrowd:

  • ${CP_CODE} – De naam van de campagne aangevuld met het ID van de campagne
  • ${CREATIVE_CODE} – De naam van de advertentie aangevuld met het ID van de advertentie
  • ${CREATIVE_SIZE} – De afmetingen van de advertentie, bijvoorbeeld '160x600'
  • ${REFERER_URL_ENC} – De referer-url waar op de advertentie geklikt is, bijvoorbeeld http://nu.nl

Gebruik je de advertentie op Adcrowd in meerdere campagnes, maar wil je het resultaat per campagne kunnen meten in Google Analytics? Dan is het ideaal om de macro ${CP_CODE} toe te voegen. Zo hoef je de advertentie maar eenmaal toe te voegen en zie je in Google Analytics toch de naam van de specifieke campagne terug.

Voorbeeld van hoe dit eruit ziet voor de fictieve site jouwsuperwebshop.nl:

http://www.jouwsuperwebshop.nl/?utm_source=adcrowd&utm_medium=${CREATIVE_CODE}&utm_campaign=${CP_CODE}

Let op: De macro's werken níet bij advertenties op Facebook (zowel Sidebar als News Feed).

Waar vind ik de resultaten in Google Analytics?

In Google Analytics zijn de resultaten te vinden onder Acquisitie > Campagnes. Hier worden alle campagnes getoond. Vervolgens kan via het bovenstaande kopje Secundaire dimensie > Acquisitie bekeken worden van waaruit het verkeer naar de website is gestuurd. 

Meetverschillen bij kliks en bezoeken

Er zullen altijd meetverschillen tussen twee systemen en dus ook tussen de resultaten in Google Analytics en die in de rapportage van Adcrowd. Dit komt doordat er tussen meetsystemen altijd enigszins een afwijking ontstaat. Meestal blijven deze verschillen onder de 10%.

Een verschil kan bijvoorbeeld ontstaan als de pagina direct wordt weggeklikt (als deze bijvoorbeeld niet goed laadt) na het klikken op een online advertentie. De klik wordt dan wel geregistreerd op Adcrowd, maar het bezoek zie je niet terug in Google Analytics.

Meetverschillen bij conversies

Ook bij conversies kunnen meetverschillen ontstaan tussen Google Analytics en Adcrowd. Dit wordt veroorzaakt door de conversie attributie. Zo wordt in Google Analytics de conversie standaard toegewezen aan de laatste klik voordat de klant is geconverteerd. 

Voorbeeld:
Een bezoeker van jouwsuperwebshop.nl verlaat de site en door de ingestelde retargetingcampagne op Adcrowd krijgt hij elders een advertentie te zien. Hij klikt op deze advertentie en kijkt nogmaals op de site rond. Hij besluit uiteindelijk nog niet te kopen. De volgende dag zoekt hij in de zoekmachine Google naar 'jouwsuperwebshop.nl' en besluit op de site nu de aankoop af te ronden.

Aangezien de bezoeker op de advertentie via Adcrowd heeft geklikt en binnen 30 dagen is geconverteerd, wordt deze in Adcrowd geteld als conversie. Google Analytics kijkt echter alleen naar de laatste klik en ziet dat deze gebruiker afkomstig is van zoekmachine Google. Google Analytics zal de conversie dan toekennen aan Search.This post first appeared on Adcrowd Blog | Adcrowd - Jouw Retargeting Platform, please read the originial post: here

Share the post

Hoe meet je de resultaten van retargeting via Adcrowd in Google Analytics?

×

Subscribe to Adcrowd Blog | Adcrowd - Jouw Retargeting Platform

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×