Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Η εξελιξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών

Tags: iumliuml


Η εντυπωσιακή είδηση ότι στις 4 Απριλίου άνοιξαν οι ατομικές εγγραφές για τους αγώνες 5 και 10χλμ. τουΜαραθωνίου Αθήνας και αυτές έκλεισαν μέσα σε μόλις 10 ώρες, επτά ολόκληρους μήνες πριν διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου (13 Νοεμβρίου 2016), δίνει το στίγμα της εντυπωσιακής ανάπτυξης του εθνικού μας γεγονότος και της δρομικής αγοράς της χώρας μας.  Στην Ελλάδα της “τελευταίας στιγμής”, 4.000 άτομα, δηλ το 25% του ορίου των 18.000 συνολικά εγγραφών σ’ αυτούς τους δύο αγώνες, περίμεναν στο κομπιούτερ το σύνθημα της έναρξης των εγγραφών προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία της πιο πετυχημένης διεθνούς ετήσιας αθλητικο-τουριστικής διοργάνωσης στη χώρα μας.  Ο ρυθμός εξέλιξης του Μαραθωνίου Αθήνας είναι εντυπωσιακός.  Μέσα σε 10 χρόνια (2006-2016), οι εγγραφές αυξήθηκαν από τις 5.250 στις 50.000, δηλ. μία αύξηση που ξεπερνά το 850%, παρόλη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Η ανάπτυξη του Μαραθωνίου Αθήνας από το ΣΕΓΑΣ δεν απεικονίζεται μόνο στις εγγραφές.  Μέσα στη 10ετία 2006-2016, όλα τα μεγέθη του έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά.  Κατ’ αρχήν ο συνολικός προϋπολογισμός του Μαραθωνίου φθάνει πια στα €2εκ. (από τις €300χιλ.), με ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών του να ενισχύει την Ελληνική αγορά.  Τα έξοδα των χορηγών του για υλικά, επικοινωνία και διαχείριση των ομάδων τους ξεπερνούν τα €2εκ., ενώ το 2105 , τα έσοδα της τουριστικής αγοράς της Αττικής και της χώρας μας από τους ~8.000 ξένους και Έλληνες εκτός Αττικής δρομείς (και ισόποσους συνοδούς) ξεπέρασαν τα €15 εκατομμύρια.  Εάν σ’ αυτά προσθέσουμε τα €800.000+ που μαζεύονται ετησίως για κοινωνικούς σκοπούς, τους τόνους ανακυκλωμένων μπουκαλιών, αθλητικών παπουτσιών και ρούχων, τους2.600+ εθελοντές, το γενικότερο spending των δεκάδων χιλιάδων δρομέων και φιλάθλων του γεγονότος και το μακροπρόθεσμο καλό για το σύστημα υγείας της χώρας μας, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο ετήσιο αναπτυξιακό γεγονός, με θετικότατο αντίκτυπο στην οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ιστορία και τον αθλητισμό της χώρας μας.
Το καλό είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο το Μαραθώνιο Αθήνας, αλλά τη γενικότερη δρομική κοινωνία στην Ελλάδα, την δρομική “αγορά” εάν το δούμε από την οικονομική σκοπιά.  Η ραγδαία αλλαγή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στο τρέξιμο άρχισε το 2006, πολύ πριν την οικονομική κρίση, η οποία ευτυχώς δεν επηρέασε τη θετική εξέλιξή της.  Η ποσοτική, ποιοτική και οργανωτική αναβάθμιση του Αυθεντικού Μαραθωνίου από το ΣΕΓΑΣ  συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στη σταδιακή καταξίωση του γεγονότος στη συνείδηση των Ελλήνων, όσο και στην πυροδότηση της γενικότερης ανάπτυξη του δρομικού κινήματος.  Από τους συνολικά 60 περίπου αγώνες και 15.000 εγγραφές του 2006 σε όλη την Ελλάδα, φθάσαμε στους συνολικά 400+ αγώνες το 2016 με πάνω από 200.000 εγγραφές.
Πως το κατάφερε λοιπόν αυτό ο ΣΕΓΑΣ την τελευταία 10ετία, τι άλλαξε και φθάσαμε σε αυτήν την ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της χώρας έμπαινε σε μία τρομερή δίνη.  Η ηγεσία του ΣΕΓΑΣ έκανε το αυτονόητο, που δυστυχώς η υπόλοιπη χώρα και ιδίως οι κυβερνήσεις της δεν το έκαναν.  Σκέφτηκε καταρχήν να αξιοποιήσει τη διεθνή προβολή της χώρας από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και συγχρόνως να αξιοποιήσει την κληρονομιά του 2004 σε στελέχη και τεχνογνωσία.  Αυτό από μόνο του βεβαίως δεν θα έφθανε, εάν ή ίδια η ηγεσία του ΣΕΓΑΣ δεν ήταν αρκετή σοφή και συνειδητοποιημένη για να σκεφθεί ότι κάθε πετυχημένο project χρειάζεται πρώτα από όλα αυτοπειθαρχία και σωστή διοικητική πρακτική από την ίδια, δύσκολο γενικότερα πράγμα για τους Έλληνες πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, σε μία λανθάνουσα κρατικοδίαιτη διοικητική δομή της χώρας.   Αλλά στην περίπτωση του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Παναγόπουλος και ο Βασίλης Σεβαστής είναι πολύ ξεχωριστή θετική περίπτωση.  Επίσης, η επιτυχία ενός τέτοιου project χρειάζεται αξιοποίηση των βασικών επιστημονικών εργαλείων και πρακτικών του αθλητικού management  και marketingδιάρκεια και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και επιμονή στους υψηλούς στόχους, κανένα συμβιβασμό στις πολιτικές και διαδικασίες της καθημερινής διαχείρισης και αξιολόγησης του γεγονότος, σταθερή ομάδα διοργάνωσης του αγώνακαι ανάπτυξης του προϊόντος γενικότερα, επιμονή στη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέααξιοποιώντας τα καλά κάθε τομέα  και πάνω από όλα ανεξάρτητη από το κράτος ανάπτυξη, με βάση τηναυτοχρηματοδότηση και τις αποδοχή από την ίδια τη κοινωνία και την αγορά.  Ίσως ακουσθεί εκπληκτικό αυτό, αλλά όλα τα παραπάνω έγιναν στο ΣΕΓΑΣ και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό μέχρι σήμερα.
 Και το ακριβώς άλλαξε λοιπόν o ΣΕΓΑΣ στο Μαραθώνιο Αθήνας;  Πολλά, αλλά ας σταθούμε στα κυριότερα. Κατ’ αρχήν έδωσε βάρος και ενίσχυσε αυτό που διαφοροποιεί το Μαραθώνιο Αθήνας από όλους τους άλλους μαραθωνίους του κόσμου.  Αυτός έχει μία μοναδικότητα, είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος.  Αυτό έπρεπε να αναδειχθεί και μάλιστα έξυπνα, σύντομα και χωρίς πολλά χρήματα, δεν υπήρχαν τέτοια άλλωστε.  Μέσα σε μία 10ετία ο ΣΕΓΑΣ έκανε τα εξής σ’ αυτό το τομέα:
(1) ανέδειξε την ιστορία του γεγονότος μεταφέροντας την Τελετή Έναρξής του μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα
(2) καθιέρωσε το θεσμό της Φλόγας του Μαραθωνίου και την έχει “ταξιδέψει” σε πάνω από 30 χώρες μέσα σε μία 10ετία
(3) διεθνοποίησε το ρόλο της διοργάνωσης καθιερώνοντας τόσο το ετήσιο διεθνές Συμπόσιο του Μαραθωνίου με τη συμμετοχή 60+ διοργανωτών Μαραθωνίων, όσο και τη ετήσια βράβευση των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου στην Αθήνα
(4) πέτυχε και έφερε την έδρα της AIMS, της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων στην Ελλάδα, στο Ολυμπιακό Στάδιό της, με διεύθυνση “Λεωφόρος Σπύρου Λούη”
(5) άλλαξε το όνομα του γεγονότος, ακριβώς για να αναδείξει τη μοναδικότητά του, κάνοντάς το “Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός”, μία ριζική εξέλιξη του brand του Μαραθωνίου Αθήνας για τη “θέση” του στο διεθνές σκηνικό.
Στη συνέχεια, Ο ΣΕΓΑΣ έδωσε προτεραιότητα στην επένδυση για τη ραγδαία αναβάθμιση των παροχών και υπηρεσιών του Μαραθωνίου και τη μετατροπή του Μαραθωνίου Αθήνας από ένα απλό αγώνα σε ένα 4ήμερο γεγονός, event.   Δηλαδή, πρώτον επελέγη στην πρώτη φάση η δημιουργία μίας καινούργιας θετικής αντίληψης και εμπειρίας (new positive perception & experience) ανάμεσα στους απλούς δρομείς, Έλληνες και ξένους, πράγμα που διεύρυνε το θετικό “word of mouth” ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους δρομείς και δεύτερον, επελέγη η μαζικοποίηση του γεγονότος με προσέλκυση πολιτών και στο γεγονός, το “event”,  και σε πιο “βατούς” λαϊκούς αγώνες.
Επίσης, στο επίπεδο των στρατηγικών αλλαγών, ξεχωρίζουν η απόφαση για συνειδητή συνεργασία και συμμαχία του ΣΕΓΑΣ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Δημόσιο (δηλ. την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα, τον ΕΟΤ και γενικότερα τους δημόσιους φορείς του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΑΣΑΕΔ, του ΟΑΣΑ και άλλους),  η στρατηγική μετατροπής τουΜαραθωνίου Αθήνας σε όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης (δηλ. επίσημη συνεργασία με 16 ΜΚΟ, ανάδειξη καμπανιών για ευαίσθητα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, ανάπτυξη μόνιμου εθελοντικού προγράμματος στο ΣΕΓΑΣ και καμπάνιες χορηγών και δρομέων για fund raising στο πλαίσιο του γεγονότος),και η επέκταση των δρομικών γεγονότων του ΣΕΓΑΣ σε 12μηνη βάση και σε όλη την Ελλάδα (μέσα από τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας την Άνοιξη και τη σειρά αγώνων Run Greece σε όλη την Ελλάδα και όλες τις εποχές).
Έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για το τελευταίο επιτυχημένο στρατηγικό βήμα του ΣΕΓΑΣ, τη συμμαχία του με κυρίαρχες ιδιωτικές εταιρείες της αγοράς, σε μία στρατηγική αυτοχρηματοδότησης και στο πλαίσιο ενός απόλυτα δομημένου χορηγικού προγράμματος με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις εταιρείες, όσο και το Μαραθώνιο Αθήνας.  Η συνεργασία του ιστορικού ΣΕΓΑΣ  και του Αυθεντικού Μαραθωνίου (δηλ. των “πρώτων”) με τους πρώτους της αγοράς στον τομέα τους, δηλ. την ΟΠΑΠ, τη WIND, την AEGEAN, τηνAdidas, το POWERADE, την DHL, την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την BMW, το Metropolitan Hospital και την ΕΡΤ, αλλά και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές, έχει δώσει το στίγμα της διασφαλισμένης περαιτέρω ανάπτυξης του εθνικού γεγονότος και των άλλων αγώνων του ΣΕΓΑΣ.
Η κορυφή σε διεθνές επίπεδο είναι ακόμη μακριά για το Μαραθώνιο Αθήνας και τα περιθώρια ανάπτυξης μέσα στην Ελλάδα ακόμη απεριόριστα.  Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας, αναζητά το στρατηγικό του σύμμαχο (Μεγάλο Χορηγό) για να “εκραγεί” περαιτέρω και πολύ σύντομα να φθάσει στις 30-40.000 συμμετοχές, γινόμενος το κυρίαρχο γεγονός της Άνοιξης.  Το Run Greece είναι έτοιμο και ώριμο για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση.  Η νέα Ολυμπιακή τετραετία (2017-2020) είναι μπροστά μας και οι προκλήσεις για το ΣΕΓΑΣ, τους συμμάχους και τους χορηγούς του (υφιστάμενους, υπό ανανέωση και νέους) είναι μεγάλες.
Κλείνοντας, να πούμε, ότι το στοίχημα για το ΣΕΓΑΣ είναι να αυξηθούν οι Έλληνες που βάζουν το τρέξιμο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωής τους και όχι απλά να συμμετέχουν μία φορά το χρόνο σε αγώνες της περιοχής τους.  Σημασία έχει η ουσία πίσω από τα γεγονότα και όχι απλά το lifestyle του σαββατοκύριακου.  Δεν θέλουμε το τρέξιμο ως μόδα της εποχής μόνο, αλλά ως μία μόνιμη υγιεινή συνήθεια των Ελλήνων με θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά, το σύστημα υγείας και τον αθλητικό τουρισμό.  Αρκετά στη χώρα μας με τους δήθεν, τα επιφανειακά γεγονότα, τις προσωπικές ατζέντες και τις “φούσκες”.
Πηγή: businessnews.gr


This post first appeared on SPORT MANAGEMENT GREECE, please read the originial post: here

Share the post

Η εξελιξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών

×

Subscribe to Sport Management Greece

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×