Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Partnership and their Profits Sharing Aptitude Questions and Solutions


1)   A and B entered into partnership with capitals in the Ratio 4 : 5. After 3 months, A withdrew (1/4) of his capital and B withdrew (1/5) of his capital. The gain at the end of 10 months was Rs. 760. A's share in this Profit is:
Answer :   Rs . 330

2)   A, B and C enter into a partnership in the ratio (7/2) : (4/3) : (6/5). After 4 months, A increases his share 50%. If the Total Profit at the end of one year be Rs. 21,600, then B's share in the profit is:
Answer :   Rs . 4,000

3)   Three partners shared the profit in a Business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?
Answer :   20:49:64

4)   A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?
Answer :   Rs . 9,000

5)   A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives
Answer :  Rs .  14,700

6)   Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran's share in the profit?
Answer :  Rs .  10,500

7)   A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?
Answer :   8 months

8)   A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.
Answer :  Rs .  2,660

9)   A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined then after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C?
Answer :   6:10:5

10)   A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, the total profit is:
Answer :   Rs . 15,000

11)   Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs.. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?
Answer :   12:15:16

12)   A, B, C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months, B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175, how much must C pay as his share of rent?
Answer :  Rs .  45

13)   A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?
Answer :  Rs .  9,000

14)   A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?
Answer :   Rs . 7,500

15)   A, B, C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months, B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175, how much must C pay as his share of rent?
Answer :  Rs .  45

16)   Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?
Answer :   Rs . 890

17)   A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined then after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C?
Answer :   6:10:5

18)   A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?
Answer :   Rs .  7,500


This post first appeared on Namaste Kadapa, please read the originial post: here

Share the post

Partnership and their Profits Sharing Aptitude Questions and Solutions

×

Subscribe to Namaste Kadapa

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×