Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

General Knowledge Quiz and Current Affairs


1: The mind (mana) of Brahma created which water body?
Ans: Manas Sarover


2: Originally known as Dasagreev, when he made an attempt to move mount Kailash, Lord Shiva was enraged as his impudence. He pressed the mountain on Dasagreev’s toe and a new name was born. Hint: He stole Pushpak from Kubera. Who are we referring to?
Ans: Ravana (meaning scream)


3: He served king Rituparna as the charioteer and later lost his kingdom to Pushkara over a game of dice. Who?
Ans: Nala


4: Matsya Jantra-an ancient India instrument is a precursor to what?
Ans: Compass


5: On whose curse did Arjuna take the Brihannala form and stayed for a year in King Virata’s court?
Ans: Urvashi


6: Who discovered the first tea plant in Brahmaputra valley in Assam?
Ans: Robert Bruce


7: Which Indian township gets the name from a phrase used by the Canadians during a mining operation?
Ans: Digboi (from the phrase Dig boy dig)


8: 1963 to 1967. Who was the chief minister of Uttar Pradesh?
Ans: Sucheta Kriplani


9: Who became the Congress President from Pandit Nehru, when the latter formed Interim Government of 1947?
Ans: J.B.Kripalani


10: Photographer in Godhra. Death of first wife and child in bubonic plague. Met German magician Carl Hertz. Worked for Archaeological Survey of India and later for painter Raja Ravi Verma .Name the legend
Ans: Dadasaheb Phalke


11: Documented by historian Elamkulam Kunjan Pillai, this form took it’s genesis around 11th-12th century AD and was created during a protracted period of warfare between Chola and Chera dynasties. Can you name the form?
Ans: Kalaripayattu


12: Which word is common to Ramvilas Paswan's now eclipsed world record in electoral politics and an important centre of the Buddhist circuit: Vaishali?
Ans: Hajipur


13: Which three cities (including an European city) are three important pivots in M.F Hussain and Owais Hussain's jointly scripted venture Meenaxi-Tale of three cities?
Ans: Hyderabad, Jaisalmer and Prague


14: Which Hindustani classical vocalist has set up trust dedicated to her mother's memory and promotion of classical music called Shakhri Begum Memorial Trust?
Ans: Ustad Rashid Khan of Rampur Sahaswan gharana


15: He lived a full life. Deeply inspired by Gandhian values. When he was 20, he board the cargo ship Janus and reached California on October 8, 1922. Who was the legendary Indian?
Ans: Jayprakash Narayan


16: The Central Police Forces or CPFS comprises of the following companies: Central Industrial Security Force, National Security Guard, Indo-Tibetan Border Police, Central Reserve Police Force, Assam Rifles and SSB. What does SSB stand for? :
Ans: Sahastra Seema Bal


17: Two clues: This former Indian medium pacer coached Bengal during 2006-2007 with distinction. He coached Baroda for the 2007-2008 season. Can you name him?
Ans: Paras Mhambrey


18: The roots of this kind of music can be traced back to Persia (today’s Afghanistan and Iran). In 11th century this Persian musical tradition called ‘Sema’ or ‘Sama’ majorly migrated to South Asia, Turkey and Uzbekistan. Amir Khusro Dahelvi is credited for fusing Persian and Indian musical tradition to create this as we know it today in the late 13th century. What?
Ans: Qawwali. In India, Pakistan and Bangladesh a session of Qawwali is called ‘Mehfil-E-Sama’.


19: Lord Macaulay drafted Indian penal code in which year?
Ans: 1861


20: Tehri Dam has been constructed on which tributary of Ganga?
Ans: Bhagirathi




This post first appeared on Namaste Kadapa, please read the originial post: here

Share the post

General Knowledge Quiz and Current Affairs

×

Subscribe to Namaste Kadapa

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×