Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Verificarea centralei termice de apartament


Centrala termica proprie, instalata in apartament sau casa, este deosebit de utila, intrucat iti ofera autonomie atat in ceea ce priveste incalzirea spatiului, cat si in ceea ce priveste incalzirea apei menajere. Daca si tu ai o centrala termica, trebuie sa stii ca este obligatoriu sa ii faci o verificare pe cheltuiala ta, pentru a te asigura ca functioneaza optim si ca nu reprezinta un pericol pentru tine sau pentru imobilul in care locuiesti.

                    Verificarea Centralei Termice se face din doi in doi ani

Repararea centralei termice
Verificarea centralei termice
Conform legii, daca detii o centrala termica de apartament, esti obligat sa chemi reprezentantii unei firme autorizate ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) pentru a-ti face o verificare a aparatului. Aceasta verificare se face din doi in doi ani sau de fiecare data cand centrala da semne ca nu functioneaza corect.

Nu ai voie sa apelezi la serviciile unui mester sau ale unei persoane neautorizate. Daca, totusi, o faci, iar autoritatea in domeniu te prinde sau se intampla vreun incident, te poti alege cu o amenda destul de mare (2.000 – 25.000 de lei) sau, in cel mai bun caz, ti se intrerupe alimentarea cu gaz pana in momentul in care dovedesti ca ai rezolvat toate problemele.

O data la 10 ani, esti obligat sa faci o revizie generala, tot cu o firma autorizata.

Verificarea tehnica a Centralei termice poate optimiza consumul de gaz

La verificare, reprezentantul firmei autorizate va urmari starea tehnica a centralei termice. Este bine sa ii mentionezi toate problemele pe care le-ai observat de-a lungul timpului, pentru ca tehnicianul de service sa iti poata oferi sfaturi utile.

In principiu, o verificare tehnica periodica a centralei termice (VTP) presupune:

verificati centrala termica
Verificare tehnica periodica a centralei termice
- verificarea vizuala a componentelor (daca exista rugina cauzata de condens, daca exista scurgeri, daca garniturile sunt etanse etc)
- este verificata presiunea de aer din vasul de expansiune
- curatarea de praf a interiorului centralei
- verificarea elementelor de siguranta in situatia in care nu exista gaze, apa sau temperatura este prea mare

Dupa aceasta verificare, tehnicianul va sigila centrala si va nota pe sigiliu data viitoarei VTP. De asemenea, va intocmi un document, in care va nota starea centralei termice, daca se admite continuarea utilizarii sau daca se interzice functionarea ei pana la rezolvarea unor defectiuni.

Desi ai putea crede ca arunci banii pe fereastra facand o verificare a centralei termice, este bine sa stii ca ai numai de castigat daca alegi sa o faci. In primul rand, prin VTP te asiguri ca tu si familia ta sunteti in siguranta, iar in al doilea rand, prin verificare poti optimiza consumul de gaz si poti primi sfaturi foarte bune despre cum ar trebui sa folosesti centrala pentru a-i prelungi viata si a economisi combustibil.

Ai grija sa pastrezi toate documentele centralei termice, inca de la montare, pentru ca iti vor fi cerute (sau cel putin asa ar trebui) la fiecare verificare si revizie. Tine cont de faptul ca daca lucrezi cu oameni neautorizati, poti pierde garantia oferita de producator.


This post first appeared on De La A La Z, please read the originial post: here

Share the post

Verificarea centralei termice de apartament

×

Subscribe to De La A La Z

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×