Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

9 curiozitati pe care sigur nu le stiai despre masiniSunt o multime de lucruri fascinante pe care nu le stii despre Masini, chiar daca, la prima vedere, ai putea crede ca acestea nu au niciun secret pentru tine. Iata 9 curiozitati si lucruri interesante despre universul auto.

1. Sistemul Cruise Control, inventat de un orb

Masinile moderne sunt echipate cu sistem Cruise Control, fie direct din fabrica, fie ca optiune suplimentara, la cererea proprietarului. Cruise Control sau pilotul automat iti ofera posibilitatea de a mentine o anumita Viteza, fara sa actionezi pedala de acceleratie, dar stiai ca inventatorul acestui sistem era orb?

 
Cruise Control
Sistemul Cruise Control

Ralph Teetor a orbit la varsta de 5 ani, in urma unui accident. Cu toate acestea, era pasionat de inginerie mecanica si, ca absovent al Universitatii din Pennsylvania, se gandea intruna la noi sisteme care ar putea imbunatati experienta sofatului.

Ideea inventarii sistemului Cruise Control i-a venit la inceputul anilor ’30. Intr-o zi, in timp ce se afla in Masina cu avocatul sau, a remarcat ca acesta calca frana in timp ce vorbea si accelera in timp ce asculta, deci nu mentinea o viteza constanta in mers.

Dupa 10 ani de teste, in 1945, Teetor si-a patentat inventia, sub numele “Controlmatic”, ulterior schimbat in “Cruise Control”. Sistemul a inceput sa fie utilizat abia in 1958, pe autoturismele Chrysler.

2. Un Volvo a parcurs peste 4,5 milioane de km

Recordul mondial pentru cel mai mare kilometraj inregistrat de o masina apartine unui Volvo produs in 1966. Masina a parcurs pana in prezent aproape 4,6 milioane de km. Proprietarul ei, un barbat din statul New York (SUA), continua sa parcurga anual in jur de 160.000 de km, masina lui fiind vedeta incontestabila la foarte multe showuri auto din Europa si America.

3. Recordul de viteza este de 431 km/h

Noul record de viteza pentru o masina de serie este de 431 km/h si apartine unui Bugatti Veyron Super Sport. Recordul a fost atins pe circuitul Ehra-Leissen, de pilotul Pierre Henri Raphanel. Bolidul costa o avere – cel putin 2 milioane de euro.

4. Exista peste 1 miliard de masini in circulatie la nivel mondial

La nivel mondial, exista peste 1 miliard de masini in circulatie. In fiecare zi, sunt produse in jur de 165.000 de masini, iar in Los Angeles (SUA), numarul de masini inregistrate il depasteste pe cel al locuitorilor.

Mutime masini
O multime de masini


5. Ti-ar Lua Mai Putin de 6 luni sa ajungi cu masina pe Luna

Astronomul Fred Hoyle este de parere ca, la o viteza medie de 95 km/h, ti-ar lua mai putin de 6 luni sa ajungi cu masina pe Luna, asta, desigur, daca s-ar inventa condusul pe verticala si daca ar exista statii de alimentare in spatiu.

6. Cele mai multe masini din Brazilia Folosesc Alcool Etilic pe post de carburant

In Brazilia, 92% din masinile vandute in ultimii ani folosesc alcool etilic (etanol sau bietanol) pe post de carburant. Acesta este obtinut din trestie de zahar si este, evident, un combustibil ecologic.

7. Rolls Royce-urile sunt cele mai trainice masini

Stiai ca 75% dintre Rolls Royce-urile produse din 1903 pana in prezent inca sunt in perfecta stare de functionare? Unele dintre ele sunt adevarate comori pastrate in colectiile celor mai bogati oameni din lume.

8. In Rusia, nu ai voie sa circuli cu masina murdara

Daca ajungi sa circuli cu masina in Rusia, asigura-te ca nu este murdara. Altfel, daca te opreste un politist, primesti o amenda deloc de neglijat. Si, daca te-ai intrebat vreodata de ce gasesti pe net atat de multe filmulete cu accidente din Rusia, afla ca aici instalarea de camere video a devenit obligatorie.

masina foarte murdara
Masina murdara


9. In China, masina are prioritate in defavoarea pietonilor

Conducatorii auto din China nu sunt obligati sa dea prioritate pietonilor care vor sa traverseze strada pe zebra, intrucat se considera ca oprirea masinilor ar provoca adevarate ambuteiaje.


This post first appeared on De La A La Z, please read the originial post: here

Share the post

9 curiozitati pe care sigur nu le stiai despre masini

×

Subscribe to De La A La Z

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×