Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cele sapte dezastre care au lovit Bucurestiul



Ciuma lui Caragea (1812-1813)

Primul dezastru care a lovit Bucurestiul a Fost “Ciuma lui Caragea”. Molima s-a declansat in primele zile ale domniei lui Ioan Voda Caragea, a durat mai multe luni si a ucis jumatate din populatia orasului.

In timpul domniei lui Caragea au avut loc mai multe nenorociri: ciuma, apoi cutremur si inundatii.
Pentru ca la vremea respectiva nu exista tratament impotriva cumplitei boli oamenii incercau sa se imunizeze consumand mult alcool.

Mortii erau adunati de ciocli si ingropati. Cioclii erau recrutati din randul celor care se vindecasera de ciuma.

Marele incendiu (1847)

Marele incendiu a fost provocat de un copil care se juca nesupravegheat cu un pistol intr-un pod cu fan. A fost suficienta o scanteie ca totul sa fie cuprins de flacari, iar vantul puternic sa imprastiat cu repeziciune flacarile.

Cronicile vremii spun ca incendiul a distrus perimetrul Curtii Vechi Pana spre Coltea, Sf. Vineri si Calea Vacaresti. Incendiul a mistuit 2.000 de cladiri din care 12 biserici iar 15 oameni si-au pierdut viata.

Inunatii (1865)

In primavara lui 1865 zapada s-a topit brusc, iar apele Dambovitei s-au revastat inundand orasul. Apa, in Unele Locuri, ajungea si la trei metri.

In urma acestui dezastru, sub presiunea publica, Alexandru Ioan Cuza se hotaraste sa inceapa lucrarile de canalizarea a Dambovitei.

Cutremur (1940)

Pe 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 noaptea, Bucurestiul a fost zguduit de un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter care a durat aproximativ 45 de secunde.

Cutremurul a fost resimitit pana la Moscova, Odessa, Sankt Petersburg, in toata Iugosavia si Bulgaria pana la Istanbul.

In Bucuresti au murit in jur de 300 de oameni, majoritatea lor la prabusirea blocului Carlton. Cifrele exacte ale dezastrului nu se cunosc din cauza cenzurii din timpul razboiului.

Bombardament (1944)

Pe 4 aprilie 1944, 200 de bombardiere au atacat Bucurestiul iar cateva ore mai tarziu, sute de cladiri sunt distruse si mii de oameni sunt ucisi.

Raidurile aeriene ale aliatilor asupra Bucurestiului au continuat si in noaptea dinspre 2 spre 3 mai 1944.

Pe 7 mai Bucurestiul s-a aflat din nou sub atac, de data aceasta numarul avioanelor ridicandu-se la 700.

In total, americanii si britanicii, au desfasurat 17 raiduri aeriene in timpul carora au murit peste 5.500 de oameni, 3.373 au fost raniti si aproape 50.000 de oameni au ramas fara adapost.

Zapada (1954)

In dimineata zilei de 3 februarie 1954 multi bucuresteni s-au trezit cu casele ingropate sub un strat gros de zapada.

In noaptea respectiva avusese loc cel mai puternic viscol al secolului XX. In unele locuri troienele de zapada se inaltau pana la 5 metri.

Cutremur (1977)

In seara zilei de 4 martie 1977 pamantul a inceput sa se legene din ce in ce mai violent. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de 56 de secunde. Unda de soc a fost resimtita in toata zona balcanilor, la Moscova si Sankt Petersburg.


In urma seismului au cazut peste 33 de blocuri si cladiri si si-au pierdut viata aproape 1.400 de persoane.


This post first appeared on Capitala Romaniei, Bucuresti, please read the originial post: here

Share the post

Cele sapte dezastre care au lovit Bucurestiul

×

Subscribe to Capitala Romaniei, Bucuresti

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×