Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ενεργειακό χαράτσι 150 ευρώ

Θ.Π: Αδέλφια, αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα με το χαράτσι αυτό, επιβεβαιώνεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος έλεγε ότι «θα σας βάλουν φόρους στις πόρτες και στα παράθυρα». Ο ενεργειακός επιθεωρητής ουσιαστικά τι κάνει, βαθμολογεί το σπίτι ενεργειακά, ανάλογα με την εκπεμπόμενη ποσότητα του CO2 και προτρέπει (προτείνει προς το παρόν) βελτιώσεις δηλ. μόνωση της οικίας άλλά και αλλαγή των εξωτερικών ανοιγμάτων (παράθυρα, πόρτες) ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η εκπεμπόμενη ποσότητα του C02. Στο επόμενο λοιπόν στάδιο, δεν θα περιοριστούν μόνο στις συμβουλές αλλά θα βάλουν υπερβολικό φόρο σε αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται με αυτές στις αλλαγές στα παράθυρα και στις πόρτες. Οδεύουμε λοιπόν προς αυτά που έλεγε ο Πατροκοσμάς, και ας έχουμε κρυμμένο κάπου μέσα στο μυαλό μας,  ότι ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ…

Του Κώστα Ιερίδη
Από την αρχή του 2016 ένα νέο χαράτσι επιβλήθηκε στους ιδιοκτητες ακινήτων. Πρόκειται για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), που είναι υποχρεωτικό για όλα -ανεξαρτήτως μεγέθους (ακόμη και για τα μικρότερα των 50 τ.μ.)- τα ακίνητα που πωλούνται ή ενοικιάζονται.

Η υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet δεν ευνοεί τους... αμελείς, με το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης να τοποθετείται στη ζώνη του 1 ευρώ ανά τ.μ.

​Το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ ξεκινά από τα 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει στα 200 ευρώ όταν πρόκειται για μονοκατοικίες. Συγκεκριμένα, το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ ξεκινά από τα 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει στα 200 ευρώ όταν πρόκειται για μονοκατοικίες. Ωστόσο τα πρόστιμα που επισείει η μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών είναι τσουχτερά, αφού ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν ακόμη και στα 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, το ΠΕΑ θα πρέπει να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον τύπο και στο διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Αναγκαίος ο ενεργειακός επιθεωρητής
Τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση. Τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση από ειδικό επιθεωρητή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ έως Η), προτείνοντας επενδύσεις βελτίωσής του.

Επίσης, τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20 kW έως και 100 kW, και τουλάχιστον κάθε δύο έτη για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW.

Το κόστος

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κόστος έκδοσης της «πράσινης ταυτότητας» με δεκαετή ισχύ διαμορφώνεται ως εξής:

• Για ολόκληρη πολυκατοικία: 1,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ).

• Για τμήμα κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα): 2,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ).

• Για μονοκατοικία: 1,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ).

• Για γραφεία έως 1.000 τ.μ.: 2,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ).

• Για κτιριακούς χώρους πάνω από 1.000 τ.μ.: 2,5 ευρώ/τ.μ. για τα πρώτα 1.000 τ.μ. και 1,5 ευρώ/τ.μ. για τα υπόλοιπα τ.μ.

• Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

Τι εξαιρείται από το πιστοποιητικό

Υποχρεωτικό είναι το πιστοποιητικό για τις πωλήσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων, τόσο ολοκλήρων όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. 

Ταυτόχρονα εξαιρούνται:

• Μεταβιβάσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών (για ήδη αποπερατωμένα και για τα υπό κατασκευή κτίρια).

• Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

• Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου.

• Διατηρητέα ή ιστορικά κτίρια.

Όσον αφορά τις μισθώσεις εξαιρούνται :

• Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

• Παρατάσεις - ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

• Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

• Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
http://www.zougla.gr/money/article/energiako-xaratsi-150-evro


This post first appeared on (Ε)ΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Λ)ΑΕ, please read the originial post: here

Share the post

Ενεργειακό χαράτσι 150 ευρώ

×

Subscribe to (Ε)ΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Λ)ΑΕ

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×