Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Andrei Pogorilowski are cu ce: „Cartușe”

Spre deosebire de alți autori români despre care v-am povestit aici, pe Andrei îl știu de vreo zece ani. Partea curioasă e că habar n-aveam că scrie. Mă rog, că ar scrie… romane. Știam, firește că e pasionat de muzică și că scrie „cărți grele” de teorie muzicală. Dar… roman?! Ei, iată că da…
Mai mult, mi-a demonstrat – de fapt, nu doar mie, ci și altora – că se mai poate debuta și după ce ai împlinit 40 de ani, chiar și în România.

Romanul „Cartușe” e cîștigător al concursului de debut al Editurii Cartea Românească de anul trecut (2011).

Cartea  n-are nici 200 de pagini, însă autorul ne asigură că „va urma” și că acesta este de fapt doar primul volum al unei trilogii.

Romanul lui Andrei captivează încă de cum îl deschizi. Și nu spun asta ca să-l periez pe autor, că nu-i sportul meu preferat. Dimpotrivă… N-o să insist prea mult pe faptul că se citește cu ușurință, căci veți observa asta de la primele fraze. O să vă prindeți rapid că nu e un singur registru al povestirii și-o să asistați la peripețiile din copilărie, dar și din viața de adult ale lui Vlad Hârtopanu, cît și la crîmpeie din viața junei Andreea, de dinainte, dar și împreună cu Vlad.

Personajele lui Andrei Pogorilowski prind viață din întîlnirea cuvintelor cu gesturi, gînduri, sunete, mirosuri, toate cumva palpabile, chiar și cînd sînt culese din praful timpului.

„După beția olfactivă, pielea copilului se înfiora de răceala căptușelilor matlasate cu mătase și rămase prea mult în gheața camerei neîncălzite pentru a mai păstra ceva din căldura umerilor sau a sînilor femeilor care acum își purtau cu mîndrie toaletele de seară. Atingerea pînzeturilor era simțită prin mii de senzori, în special în zona antebrațelor de pe care, în plonjonul orizontal, mînecile largi ale pijamalelor se suflecau pînă la cot.”

Jocurilor din copilărie le iau locul jocurile erotice – amintirile întrețesîndu-se cu prezentul prin senzații de deja vu și semnificații pe care eroul principal Vlad, mai degrabă un antierou, le decriptează treptat -, toate pigmentate cu umor, dar și cu ironie.

„Vlad participase și el de cîteva ori la ritualul călcărilor pe gît și ceea ce vedea sub fusta lui Ingrid i se păruse mai tainic și mai periculos decît pistolul  rusesc pe care tatăl său îl ținea ascuns după o cahlă a sobei din birou. Dacă pistolul îl putuse lua în mînă ca să se joace cu el, speriat de moarte, de parcă s-ar fi jucat de-a plutonul de execuție a propriei morți, în cazul piersicuței lui Ingrid, învelită strîns în bumbacul alb al chiloțeilor, secretul rămînea atins doar de priviri. Comună celor două experiențe mai era frustrarea de a mînui o armă mortală fără încărcător și fără cartușe și de a ajunge atît de aproape de fructul oprit fără a mai putea face încă un pas, indiferent care ar fi fost acela.”

„O sărutase, odată, pe amîndoi obrajii, în ziua în care fata desprinsă parcă dintr-un panotaj aniversar împlinise douăzeci și patru de ani, iar mirosul zulufilor ei nu avea nimic din ceea ce Vlad învățase că se declanșează în sistemul hormonal atunci cînd un băiat simte ceva pentru o fată. Părul ei nu era nici parfum, nici bomboană, iar dinspre gît venea cea mai banală aromă de săpunel, aceea care te face să asociezi senzația mai degrabă cu igiena decît cu firele olfactive pe care păienjenițele în floare știu să le întindă în calea bărbaților doriți.”

Adesea, în spatele personajelor simți parcă rostogolindu-se rîsul gros al autorului. Se rîde mult și de orice, de la limbajul presărat cu englezisme al mediului corporatist ori cel fără diacritice al messengerului, la obsesii și manii fetișiste contemporane (vezi obsesia Andreei pentru Hello Kitty ori a lui Vlad pentru tipese din filme porno), pînă la „teatrul de operațiuni” erotice la care ne invită protagoniștii. Autorul pune accent pe detalii, întoarce zîmbetul în rîs hohotitor și firescul în ironie printr-o răsucire de frază.

După cum v-am obișnuit deja, nici acum nu o să vă povestesc subiectul cărții, să nu răpesc din farmecul descoperirii personale. Dacă așteptați să vă identificați cu personajele, meteahnă veche de cititor, ei bine, s-ar putea să aveți surpriza să nu reușiți. Eu, spre exemplu, mi-am amintit rîzînd de momente asemănătoare celor prin care a trecut Vlad în timpul școlii din regimul comunist. Altfel, am devorat paginile ca un spectator detașat, căci tușele groase în care sînt zugrăvite personajele te țin departe de implicarea emoțională. Dragostea pare să aibă de-a face mai mult cu sexul decît cu sentimentul, iar scenele erotice sînt mai degrabă un joc de roluri, căci fanteziile sexuale ocupă prim-planul acțiunii propriu-zise. Dincolo de abundența scenelor de amor cu sau fără ingrediente de sex-shop, veți descoperi o mulțime de asocieri cu muzica clasică, Vlad avînd o pasiune, hrănită constant, pentru pian (și nici gătitul nu-i este străin).

Iată, spre exemplificare, două pasaje:

„Rahmaninov nu prea îi trezise sentimente de simpatie, pentru că muzica asta, „în afară de să o asculți, ce mai faci cu ea?”. Bach o impresionase sau nu, în funcție de interpretările posibile ale comentariului „zici că mergi cu trenul”. La Beethoven întrebase „cînd începe să cînte melodia” iar în timp ce Vlad se străduia să interpreteze cît mai lermontovian un studiu în Mi major de Skriabin, frumoasa melomană profitase de reluarea temei în ipostază ternară ca să se ducă la pipi.”

„- Hai să facem Sonata în pat, te rog! strecură el o sugestie de bun simț, însă Andreea nu mai avea răbdare și, pentru că lingerea urechilor își împlinise menirea, desăvîrși prima codă a acelei nopți arcuită, asemenea unui pod lombar, între poalele bărbatului și tăblia mesei de pe care acesta dăduse grăbit într-o parte farfuriile și  scrumiera.”

Așadar, mie nu-mi rămîne decît să vă spun: poftă bună la citit!

 This post first appeared on Carminix – Convorbiri Literare, please read the originial post: here

Share the post

Andrei Pogorilowski are cu ce: „Cartușe”

×

Subscribe to Carminix – Convorbiri Literare

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×