Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

LA CLĂTITE, ÎNAINTE!

Zonele umede sunt unele dintre cele mai ciudate microsisteme, adăpostind o largă biodiversitate, animale, plante, păsări. Previn eroziunea solului furtunile, purifică aerul și sunt arii inundate în permanență, unde viața a evoluat pentru a face față condițiilor fără oxigen. Deși Convenția privind zonele umede a fost semnată în 1971, Ziua Internaționala a Zonelor Umede este sărbătorită abia în 1997 de un grup de specialiști în probleme de mediu, iar în 2021 a fost decretată zi internațională. 63% din teritoriul Alaskăi este zonă umedă. Tot astăzi, sărbătorim și Ziua Internațională a Râurilor. În anii ‘70, numele River era rar folosit la botezul copiilor, ca și Summer, Rain, Liberty sau Freedom. În 1992, doar șapte fetițe și 37 băieței au primit numele River și 2 ani mai târziu, 12 fetițe și 141 băieți.

Cunoașteți pe cineva care a stabilit un record la strănutat? Prin unele părți din Ardeal, se zice că ai târnăfes atunci când strănuți de multe ori. Știați că nu strănutăm niciodată în somn? Conform Guiness Book, Donna Griffiths a stabilit recordul de a strănuta timp de 976 zile, de peste 1 mil ori. Adolescenta de 12 ani a început să strănute pe 13 ianuarie 1981. Nu este indicat să blocăm strănutul, pentru că pot avea de suferit vasele de sânge din nas sau ochi. Iguana este animalul care se pare că strănută cel mai des, pentru a elimina sarea din corp. Nu doar polenul sau germenii ne pot provoca strănut, ci și lumina prea puternică (de exemplu, expunerea la soare). Cercetătorii au numit acest tip de strănut ACHOO ( Automosal Compelling Helio-Ophtalmic Outburst).

Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Câinilor de Tracțiune (de Sanie). Este vorba despre câinii mari, antrenați să tragă greutăți mari, în ținuturile înghețate. Totuși, în afara raselor cunoscute, se pare că și Poodelii, Labradorii și Saint Bernarzii au fost folosiți în acest scop. Dintre cele 11 rase cunoscute, amintim: Husky, Malamut, Samoyed, Chinook. Este și Ziua Câinilor Maro (în America), începând din 2021.



 

Să nu uim nici marmotele, căci este Ziua Marmotelor (în SUA). Hibernează cea mai mare parte a anului, iar blana lor poate avea diferite culori; exista chiar și exemplare albinoase. Punxsutawney Phil ne va spune astăzi dacă mai sunt fix 6 săptămâni de iarnă. Legenda spune că dacă Phil își vede astăzi umbra, vremea rece va continua. Însă, dacă este o zi înnorată și nu i se vede umbra, vom avea o primăvară timpurie. Groundhog Day a fost iniată de un ziar local din Punxsutawney, Pennsylvania, în 1886. Se pare  Phil a avut dreptate în 39% din cazuri. Ziua Ariciului nu rămâne în umbra marmotei, căci popularitatea acestor animăluțe a crescut mult în ultima vreme. Ziua lor a fost sărbătorită prima oară în 1887. Știați că aricii pot avea o gamă largă de sentimente: pot fi fericiți, timizi, calmi? Sunt hipoalergenici și au nevoie doar de apă, hrană, dragoste și caldură. Dacă aveți unul acasă, nu se supără dacă sunteți ocupat peste zi, căci este un animal solitar. Apropo, micuțul arici a fost la început folosit pentru a determina sosirea primăverii.

 







Ziua Internațională a Artritei Reumatoide este dedicată acestei afecțiuni auto-imune care duce la inflamarea încheieturilor. Nu exis tratament, însă poate fi ținută sub control. Artrita reumatoidă a fost menționată pentru prima oară în 1800 și numai în Statele Unite, peste 1.5 mil persoane suferă de această boală, în timp ce la nivel global sunt peste 350 mil oameni.

 Tot în SUA se serbează Ziua Ukulelelor. Se pare că instrumentul a fost folosit pentru prima oară într-un concert în San Francisco, în 1915. Imigranții portughezi aduseseră ukulele în 1880, din Madeira și Cape Verde în Hawaii și susțineau concerte de stradă noaptea, așa încât au intrat rapid în muzica locală.

 



Vă place Kiwi? Perfect! Pentru că astăzi este și Ziua Kiwi de California. Prima descriere a fructului de kiwi apare prin 1100-1200 în dinastia Song, din China. Astăzi, cei mai mari producători de kiwi sunt China, Italia și Noua Zeelandă.

Ziua Clătitelor este specifică Franței. Produsul franțuzesc, crepes este asemănător clătitelor românești și a apărut de fapt din greșeală. O gospodină a scăpat aluatul pe plita încinsă și apoi a gustat. Doar nu era să îl arunce! Se spune că dacă reușiți să întoarceți clătita în aer cu mana dreaptă, în timp ce țineți o monedă de aur în stânga, ve


This post first appeared on Club BRENDA STEFANESCU, please read the originial post: here

Share the post

LA CLĂTITE, ÎNAINTE!

×

Subscribe to Club Brenda Stefanescu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×