Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Barajların Çevreye Etkileri Nelerdir?

Rate this post

Barajlar Hayvanlara Nasıl Zarar Veriyor.

Barajlar, suyu tutan ve su seviyesini yükselterek bir rezervuar oluşturan engellerdir. Elektrik üretimi, taşkın kontrolü, su temini ve sulama için inşa edilmiştir. Barajlar insanlara faydalarına rağmen nehir kıyısındaki ekosistemleri yok ediyor.

Sürekli artan enerji ve su talebiyle, rezervuarların miktarı ve boyutu dünya çapında artmaktadır. Çevresel sonuçlar, su kalitesini bozan, akışları bozan, tortu ve besin maddelerinin hareketini etkileyen, habitatları yok eden ve rekreasyon seçeneklerini azaltan barajların faydalarından çok daha fazladır. Baraj rezervuarları da nehirleri yavaşlatıp genişleterek sıcaklıklarını yükseltir. Su kalitesi bozulur ve yerli olmayan türler ekosistemleri istila eder.

Barajlar, hem rezervuarlardaki hem de nehirdeki habitatları ortadan kaldırır. Göçmen balıklar, çok sayıda insan yapımı engelle karşı karşıya kaldıkları için mansap yolculuklarında hayatta kalamayabilirler. Dönüş yolculuğu daha da zorlu. Barajlar da küresel ısınmaya katkıda bulunur. Son 20 yılda, büyük baraj metan emisyonları yaklaşık 7,5 milyar ton karbondioksite eşdeğerdir.

Nehirlerin içinden ve dışından gelen organik maddeler barajların arkasında biriktiğinde su kalitesi bozulur. Tortu hareketi bozulduğunda, rezervuarın ağzında malzemeler birikir ve nehir ekosistemleri hayati bileşenlerden yoksun bırakır. Bu malzemeler, bozunurken büyük miktarda oksijen tüketir ve genellikle oksijen açlığı çeken “ölü bölgeler” oluşturan alg patlamalarına neden olur. Suyun sıcaklıkları etkilenir ve deniz yaşamını tehdit eder. Oksijenden yoksun, sıcaklıktan etkilenen su serbest bırakıldığında, ekosistemler de zarar görür.

Barajlar Kontrolden Nasıl Çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri binlerce baraj inşa ederken, bazı ülkeler baraj inşa etmeye yeni başlıyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde dünya çapında binlerce yeni barajın inşa edilmesi bekleniyor. Yeni baraj inşaatından etkilenen nehirlerin yüzde yetmişi, gezegendeki en büyük balık türü çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Bu barajların yol açacağı geri dönüşü olmayan tahribat hem insanları hem de vahşi yaşamı etkileyecektir.

2003 yılında Yangtze Nehri üzerine inşa edilen Çin’deki Three Gorges Barajı, yaklaşık 400.000 mil karelik bir toplama alanını destekliyor. Barajın bulunduğu Hubei bölgesi, yüzde 57’si tehlike altında olan 6.300 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bu Orta Yangtze bölgesi ayrıca 378 tatlı su balığı türünü, 280 memeli türünü ve 166 sürüngen türünü destekler.

Proje, su sıcaklıklarını ve çevresindeki su yaşamını olumsuz etkileyen akış modellerini ciddi şekilde etkilemiştir. Balıkları yaralayan dönen türbin kanatlarının örnekleri çoktur. En ciddi vahşi yaşam istismarı vakası, Baiji veya Çin nehri yunusunun tamamen yok olması olmuştur. Three Gorges projesinin ardından sulak alanların yok edilmesi, kışları orada geçirmek için gelen on binlerce nadir Sibirya turnasını uzaklaştırdı. Bugün, bu sulak alanlarda bu görkemli kuşların yalnızca yaklaşık 3.000’i görülebiliyor. Bu bölgenin sularına özgü bir balık türü olan Yangtze mersin balığı, neredeyse yok olmaya sürüklendi. Yangtze Nehri Havzası’ndaki insan nüfusu son 50 yılda iki katına çıktı ve bu da muhtemelen dünyadaki en büyük insan nüfusunun yoğunluğunun enerji ve sulama ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla baraj yapılmasına neden oldu. Çin’deki barajların sayısı şu anda 80.000’dir ve bunların çoğu 1949’dan sonra yapılmıştır.

Benzer şekilde, Mekong, Kongo ve Amazon nehirlerindeki hidroelektrik projeleri, bir zamanlar zengin olan biyolojik çeşitlilik ve su toplama alanlarında bolca bulunan vahşi yaşamda hesaplanamaz kayıplara neden oldu. Amazon’un bir kolu olan Xingu Nehri üzerindeki baraj inşaatı, aşağı Xingu’nun sularına özgü 50 balık türünün varlığını tehdit ediyor.

Barajlar, nehirlerin doğal su akışını engeller ve mansaptaki flora ve faunaya yoğun zarar verir. Güneydoğu Asya’daki Mekong Nehri üzerindeki baraj projeleri, nehrin desteklediği su ekosistemlerinde büyük bozulmalara neden oluyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir.

Hangi Hayvanlar Hapşırır

Ticari balık avında yüzde 30’a varan büyük bir azalma, bunun keskin bir göstergesidir. 1980-2000 yılları arasında inşa edilen 1.800 küsur baraj sonucu 9 milyon hektarlık ormanlık alan sular altında kaldı. Flora ve faunayı destekleyen ekosistemler bir gecede yok oldu. İnsanlardan farklı olarak, vahşi hayvanlar yaklaşan sel baskınlarına karşı önceden uyarılamazlar ve bu durum onlarda panik yaratır. Yaşam alanlarını terk etmekten çekinen bazıları boğulur ve daha şanslı olanlar daha güvenli ama bilinmeyen bölgelere göç eder.

Şu anda dünya çapında yaklaşık 500 baraj projesi devam ediyor. Bu, yalnızca üç büyük nehir sistemindeki Amazon, Mekong ve Kongo 4.000 benzersiz balık türü için tehlike oluşturuyor. Dünyanın diğer birçok nehir sisteminde saklanan şey, birçok balığın ve diğer su türlerinin neslinin tükenmesi, çok çeşitli kuş yaşamını destekleyen taşkın yataklarının, sulak alanların ve tarım alanlarının yok edilmesi ve kıyı deltalarının erozyonudur.

Topluluklar, barajların çevresel, ekonomik ve kültürel sonuçlarının faydalarından daha ağır bastığını fark etmeye başladıkça, barajların kaldırılması popüler bir olay haline geliyor. Barajların kaldırılması, doğal besin akışını ve tortu ve besin akışını eski haline getirirken ekosistemleri ve vahşi hayvanlar için nehir akışını yeniden düzenlemeye yardımcı olur.

Barajlar Çözüm Değil

Artan insan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için, doğal kaynakların yağmalanması ve dünya ekosisteminin yok edilmesi, Dünya’nın vahşi yaşamının geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu kadar çok sayıda barajın inşasına rağmen, bir milyardan fazla insan hala temiz içme suyundan yoksun. İki milyar kişi temel temizlikten yoksun ve buna benzer bir sayı hala elektrikten yoksun.

Bilimsel çalışmalar barajların yapıldıkları yeşil, temiz ve ekonomik elektrik kaynağı olmadığını göstermiştir. Dünyanın azalan vahşi yaşam nüfusu uğruna, hükümetler ve yetkililer onların kötü durumuna kulak vermelidir. Yeni teknolojiler, barajlara çevre açısından daha sorumlu alternatifler sunuyor. Rüzgar, güneş, jeotermal, gelgit, dalga ve biyokütle seçenekleri dahil daha verimli enerji kaynakları, barajlara olan bağımlılığımızı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Konut, ticari ve tarımsal suyun azaltılması da baraj ihtiyacını azaltmak için etkili bir çözümdür.

The post Barajların Çevreye Etkileri Nelerdir? first appeared on .


This post first appeared on Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır, please read the originial post: here

Share the post

Barajların Çevreye Etkileri Nelerdir?

×

Subscribe to Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×