Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

DRINA – ZELENI BISER SRBIJE (2)

Kako nastaviti nakon prethodnog teksta a ne ponavljati se, govoriti iznova ono što je vidljivo, postojano i tako dugo fascinira svakog ko s njome u dodir dođe…? S Drinom je, ipak, nekako to uvek lako.

KANJON TARE (Srbija-Crna Gora)

Sa Drinom priča teče, baš kao i ona. A najlepše teče ovde, uvijajući se meandrima kao kakva zmija od smaragda – u jednom od najvećih i najlepših kanjona koje možete pronaći u Evropi!

Dugačak 60 kilometara, jedino je iza svetske atrakcije Velikog kanjona Kolorado i svojim impresivnim izgledom već vekovima zadivljuje čitavu planetu. Prirodno je uvek i na svakom mestu, pa i ovde podsetiti sve nas kakvo blago imamo, tako blizu. A što je najvažnije – naše blago! Ne postoji zemlja u koju trebamo ići da bi doživeli ono što ćemo baš ovde. Strahopoštovanje, ponos, euforiju, sve u jednom trenutku.

Želite mir? Splavarite Tarom i duh će vam zahvaliti. Željni ste avanture? Nadaleko čuveni rafting okuplja kulture, jezike i ljude sa svih strana na ono što se ne prepričava – već prosto živi!

UNESCO je ovaj prostor prepoznao još 1977. upisujući ga u izuzetnu geomorfološku i ekološku celinu. Celinu koju vredi čuvati, voleti i posećivati, koliko god je često moguće.

VIŠEGRADSKO JEZERO (Višegrad, Republika Srpska)

Trag u vremenu, povratak u prošlost, život u jednoj neopisivoj magiji između dva sveta, I to daje Drina. A najviše kod Višegradskog jezera, smeštenog uz istoimeni gradić-muzej koji ne smete propustiti ukoliko ste u blizini. Ali i niste!

Ovaj podrinjski dijamant sa sobom nosi mnoge čudne, tragične, ali i radosne sudbine koje žive i pričaju već vekovima unazad meštani širom tanke granice. Još je naš Nobelovac Ivo Andrić svojim antologijskim delima tokom posleratnih godina prozreo svu nezemaljsku divotu ovih predela, otkrivši svetu, ali i nama samima, da je to što imamo nešto veliko i vredno svake pažnje. “Na Drini Ćuprija” nije samo opisala turbulentne događaje i život neprestane borbe ovoga naroda, već i sve krajolike koji su brojnim junacima bili inspiracija, snaga i razlog da za nepreglednu dolinu te zelenu reku polože i život na ovom, osvajajući ga na drugom svetu.

Osim duha prošlosti koji će vas obuzeti u momentu kada kročite u ovaj kraj, šetnja preko čuvenog Mosta Mehmeda-paše Sokolovića, obilazak manastira Dobrun iz 14.veka, krstarenje brodićem doživljaj je koji valja svakome preporučiti. A vredi li uopšte to činiti s Andrićgradom, kreaciji mašte jednog čoveka u potrebi za dostojnom počasti drugome. A da li ima veće u tome što svake godine sve više ljudi otkriva, odavajući poštovanje, sve ono što se ovde nalazi. Crkva, spomen-kuća, bioskop, pozorište, akademija, starinski dućani… ništa što Ivo nije zaslužio!

ETNO-SELO STANIŠIĆI (BIJELJINA, REPUBLIKA SRPSKA)

Da sve one bajkovite krajolike seoskog turizma Švajcarske ili Austrije možete u punoj formi pronaći na samo par desetina kilometara udaljenosti ušuškano u blizini jednog od najvećih gradova Republike Srpske možda niste znali dosad, ali sada znate i tamo ćete otići. Stanišići naprosto ne ostavljaju prostora za razmišljanje ili planiranje. I nakon čitanja ovog članka ubeđen sam da ćete ga videti uživo bar jednom u životu.

Ono što je sigurno jeste da je naša priroda fascinantnija i od švajcarske i od austrijske, te da ovakvih parčeta blaženstva može i mora biti još daleko, daleko više. Ali tu temu ostavimo za neki drugi put dok uživamo u onome što imamo, a delo je još jednog vrsnog entuzijaste – Borislava Stanišića. I prosto je neverovatno da je za samo 15 godina (izgrađeno 2003) stvoreno nešto što će trajati večno. Sve ono što je falilo ovoj već božanski oslikanoj dolini prirodala je ljudska ruka, a izbor svakog posetioca biće izuzetno bogat – od manastira Svetog oca Nikole (sa delovima moštiju cara Uroša) kao simbola etno-sela, autentičnih i vrhunski opremljenih brvnara dinarskog tipa koje pružaju osećaj jednostavnog, a opet tako spokojnog života naših predaka, sve do raznovrsnog živog sveta smeštenog na čarobnom veštačkom jezeru gde ćete možete hraniti labudove i patke ili se možda oprobati u školi jahanja unutar ovog kompleksa, a zahvaljujući uzgajanju ponija to mogu i najmlađi.

Na kraju dana u selu koje ima i svoj fudbalski klub, vožnja fijakerom po semberskim zaseocima i doživljaj punog iskustva prostranstava pored Drine, uz laganu šetnju pri obali zelene reke, upotpuniće vaše utiske da je boravak ovde bio pravi blagoslov.

Kao i bilo kud gde protiče i izvire voda koja bi da ume govoriti ispričala impresivne priče. A svako ko zna da je sluša i poštuje, taj će ih razumeti bez ijedne reči. Drina je sama po sebi roman vredan Nobelove nagrade, stecište života kao takvog i neka Bog da da zauvek to i ostane. Pa da oni koji pročitaju ovo postanu bar jedno njeno poglavlje.

NA GRANICI SVETOVA – DRINA

_______________

Autor: Miloš Jović 

“Marketing menadžer u sektoru turizma. Osnivač i autor više portala, bavi se pisanjem, istorijom i filozofijom.”

The post DRINA – ZELENI BISER SRBIJE (2) appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

DRINA – ZELENI BISER SRBIJE (2)

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×