Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Breskve

Ima mnogo toga sa što seća i predstavlja leto- preplanula ramena, sladoled, bosonogost, lakomisleno duge tople noći, morska so, lavanda.

Toliko mirisa-pučine, borovine, Coppertona na plaži, lubenice i nekih reka, oleandara, sardela na žaru i vinskog taloga iz bačvi u tmulim svežinama i dubinama konoba.  

Leti se sve oseća na puteve, neka daleka i željena mesta, koja se prizivaju u vreme decembarskih mrazeva i kasnih zimskih poledica.

Ali ima nešto, što kad god i gde god se zagrize, otkrije u svojoj srži sve prelive zalazaka sunca, baršunaste dodire i slatke, lepljive strasti leta.

Breskve!

Doneo ih je još Marko Polo, pronašao u Kini a preko Persije i Grčke, preneo do Evrope. Ova sjajna voćka, je zapravo ruža!

Cvet breskve, poistovećuje se s ženskim šarmom, mekoćom, nevinošću, mirom, čistotom braka. Cveta rano i vesnik je proleća, predstavlja regeneraciju i besmrtnost.

Kinezi veruju da je sreća Breskvinog Cveta  moćna feng šui formula koju rado koriste kako bi privukli voljene osobe u svoj život, odnosno dobre prosce za svoje kćeri.

U Japanu se održavaju i svetkovine u čast breskvinog cveta (Momo) i pridaju joj značaj čistote i vernosti: simbolizuje nevinost.

Stablo breskve opet, ima i  zaštitnička svojstva, moć da odbija zle duhove i čuva kuću od nepovoljnih uticaja.

Oblik, boja, tekstura ploda ovog voća ima mnogo od ženske putenosti.

Simbol je mladosti i besmrtnosti. Obli, sočni plod, koji u srži krije košticu koju je lako raspolutiti do samog semena, opipljivi je simbol letnjih strasti koji se lepi za prste i curi niz lakat. To je smelost, slatkog voća koje je besramno sazrelo iz prolećne nevinosti.

Ne traje dugo, kao ni leto. Uživajte, na vreme!

____________________________________

Autor teksta: Jasna Drenovac

Ljubitelj naopakosti, neposlušnosti, puteva i bespuća, sa opasnom zavisnošću od pisanja i velikih planova. Uvek za medeno srce, unapred  spremna mama za sve, sem za nuklearni napad… još uvek, radi se na tome…

Posetite  njen sajt -> www.narupisaksija.com

The post Breskve appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×