Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pariz – La ville de l’amour

Pariz je glavni i najveći grad Francuske i nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom. Podeljen je na dva dela: na severnu „Desnu obalu“ i na južnu, manju, „Levu obalu“. Grad predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.  U njemu su sedišta međunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog Pariskog kluba. Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železničkih stanica. Danas Vas upoznajemo malo bolje sa Parizom.

Ajfelov toranj

Ne postoji osoba koja na pomen Pariza odmah ne pomisli na čuveni Ajfelov toranj. Ajfelov toranj  je sagrađen na Marsovim poljima u Parizu i danas je znamenitost i simbol Pariza. Sagrađena je 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Danas je značajna turistička atrakcija sa preko 5.5 miliona posetilaca godišnje. Ajfelova kula je visoka 300 metara (324 metra sa kasnije postavljenom televizijskom antenom) a metalna struktura je teška 7.300 tona. Toranj je 40 godina bio najviša građevina na svetu. Do vrha ima 1.665 stepenica.

Luvr

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se na desnoj obali Sene u Parizu, u prvom arondismanu. U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka. Stalna postavka je izložena na površini od 60.600 m².[4] Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je 380.000. Luvr je najposećeniji muzej u svetu, koga radnim danima poseti u proseku 15.000 turista na dan, od čega su 65 % strani turisti. Muzej je otvoren 10. avgusta 1793 a cena ulaznice je 15$.

Notr Dam

Notr Dam je katedrala posvećena Bogorodici Mariji sagrađena u gotičkom stilu na reci Seni. Gradnja katedrale Notr Dam u Parizu započinje 1163, za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek delo gotičke umetnosti. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću Arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost počelja, lepota vitraža, potpuno opravdavaju njen status „najpopularnije“ crkve u Francuskoj. Katedrala je duga 130 m, široka 48 m, a visoka 36 metara.

Trijumfalna kapija

Trijumfalna kapija u Parizu  je spomenik na trgu Šarla de Gola, takođe poznatim kao „Trg Etoal“ . Nalazi se na istočnom kraju avenije Jelisejska polja. Ovaj slavoluk je spomenik borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonovih ratova. Tu se danas nalazi i spomenik Neznanom junaku. Spomenik je projektovao Žan Šalgren 1806., nešto posle Bitke kod Austerlica. Izgradnja je trajala do ranih 1830-ih godina. Trijumfalna kapija je visoka 51 metar i široka 45 metara. To je druga najveća trijumfalna kapija na svetu (najveća je Trijumfalna kapija u Pjongjangu, Severna Koreja).

Jelisejska polja

Jelisejska polja  su najprestižnija i najšira avenija u Parizu. Njeno puno ime je Avenija Jelisejska polja. Sa svojim bioskopima kafeima i luksuznim radnjama, Jelisejska polja su jedna od najpoznatijih ulica na svetu, sa cenom i do 1,25 miliona dolara godišnje za 100 m2. Druga je najskuplja ulica u svetu (prva u Evropi), posle njujorške Pete avenije. Ime se odnosi na Jelisejska polja, mesto blaženih u grčkoj mitologiji.

Da li neko od Vas posetio Pariz? Za ovaj grad se veruje da je idealan za zaljubljivanje, tako da znate šta Vam je činiti.

Srećan put i lep provod žele Vam magazin Lips&Heels i Destinacije i dogadjaji.

Prethodni tekst-> Amerika – zemlja šansi i mogućnosti  

__________________________________________________________________

Autor teksta:

Ivan Nastić

The post Pariz – La ville de l’amour appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Pariz – La ville de l’amour

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×