Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ventusky – Platforma za vremensku prognozu

Ventusky je jedna jako dobra platforma za vremensku prognozu. Omogućava korisniku da pogleda Vremenske Prilike u istom trenutku za čitavu planetu. Korisnik može da promeni parametre tako da može pogledati samo one vremenske prilike koje ga zanimaju – oblačnost, jačina vetra, količina padavina i još mnogo toga drugog. Platformu je napravila češka meteorološka kompanija koja se u svom fokusu ima meteorološka predviđanja i vezuelizaciju meteoroloških podataka. Ime Ventusky je sastavljeno od dve reči i to ventus koja na latinskom znači vetar i engleski reči sky koja znači nebo. Platformi može pristupiti bilo ko jer je potpuno besplatna i osmišljena je da je ljudi koriste Kako bi informisali o potencijalnim vremenskim nepogodama. Možete praviti otiske ekrana i deliti ih potpuno besplatno bilo gde bez potrebe da navodite izvor, a platformi pristupate putem web adrese https://www.ventusky.com/. Na sledećoj slici pogledajte početnu stranu platforme:

Slika 1- Početna strana Ventusky platforme

Početna strana ujedno sadrži i sve komande za prikaz vremenskih prilika koje Vas zanimaju, podešavanja, razne informacije o platformi i slično. Tako sa leve strane imate komande za promenu vremenskih parametara gde možete odabrati da li Vam je fokus interesovanja jačina vetra, količina padavina ili visina snežno pokrivača. Nakon izabranih parametara mapa će se promeniti za nekoliko sekundi. Sa desne strane Vam se uvek pojavljuje legenda koja Vam objašnjava šta koja boja označava u odnosu na parametre koje se odabrali. Ja sam ovde podesio da me zanimaju temperaturne razlike i u desnom uglu mogu videti da su plavom bojom obeleženi regioni sa 0°C, a da su svetlo zelenom i žutom bojom obeležena područja gde je temperatura između 10°C i 15°C.

Pri dnu ekrana dostupna je vremenska linija kojom upravljate kako biste videli vremenske prilike iz sata u sat ili iz dana u dan. Kontrola Vam omogućava da idete samo unapred. Trenutno se mogu podesiti vremenske prilike do 13. septembra ove godine. Kako dani budu prolazili tako će Vam se novi datumi učivati. Zanimljiva je opcija plej na koju kada kliknete aplikacija kreće sama da menja vreme i Vi možete pratiti vremenske promene kao na filmu.

U svakom momentu ćete videti bele linije koje se kreću po ekranu, a koje u suštini predstavljaju kretanje vetra. Međutim, zanimljiva je činjenica da to u stvari nije kretanje vetra već kretanje kapljica kroz vazduh. Naučnici iz domena meteorologije smatraju da je to gotovo identična stvar pa su upravo kretanje kapljica iskoristili kako bi nam dočarali kretanje vetra u svakom momentu.

U gornjem desnom uglu imate opcije za deljenje, podešavanja i info o samoj platformi. Opcija za deljenje Vam omogućava da odaberete da li želite da na društvenim mrežama podelite link ka stranici, da Podelite Otisak Ekrana ili da podelite otisak ekrana koji se uživo kreće. Uz sve to dolaze različite opcije koje možete menjati i kontrolisati onako kako to Vama najviše odgovara.

U opciji za podešavanja možete promeniti jezik (dostupan je hrvatski jezik i još mnogo drugih), možete menjati opcije za mapu, jedinice mere i još mnogo toga drugog.

Kada imate mogućnosti posetite i sekciju u kojoj se nalaze informacije o platformi, ko su njeni tvorci, kako je nastala i čemu služi. Kada neko napravi nešto jako dobro, a pritom je besplatno smatram da treba dati podršku i pokazati im da cenimo njihov trud, rad i zalaganje.

Slika 2 – Prikaz snežnog pokrivača (levo) i opcija podešavanja (desno)

Nakon onoga što se desilo i čije se posledice još uvek u Teksasu u Sjedinjenim američkim državama smatram da nam ovakve platforme mogu dosta pomoći u pripremi za razne vremenske nepogode. Na sledećoj slici pogledajte kako izgleda predviđanje kreiranja novog uragana koji bi mogao da pogodi SAD oko 11. septembra 2017. godine.

Slika 3 – Novi uragan na obali SAD

Nadam se da Vam se dopada ova platforma i da ćete je često koristiti kao što je i ja pogledam s vremena na vreme kako bih video šta nas očekuje. Očekujem Vaše komentare sa pitanjima i/ili utiscima o svemu ovome.

Prethodni tekst-> TeamViewer – Daljinsko upravljanje pametnim uređajima  


Autor teksta:

Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.


Cilj mi je da podelim znanje koje imam, jer volim da pomažem drugima i da im olakšam život. Smatram da se korišćenjem modernih tehnologija to može postići, ali mnoge ljude to plaši. Stoga čitajte moje tekstove i edukujte se lako, a ja ću Vam pokazati kako.

The post Ventusky – Platforma za vremensku prognozu appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Ventusky – Platforma za vremensku prognozu

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×