Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Njujork – čuvena „ Velika jabuka“

Njujork je grad sa najviše stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama

i u centru je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku.

Kip slobode ili kako je poznatiji u svetu Statue of Liberty je spomenik u Njujorku poznat i pod nazivom „Sloboda osvetljava svet“ . Visok je 46,5 m, čemu treba dodati i 46,9 m visoko postolje. Nalazi se na Ostrvu slobode i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva 1886. godine. Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi, a unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel, projektant Ajfelove kule. Danas postoji njegova umanjena verzija u Parizu kao napomena njegovog francuskog porekla.

Central park je urbani park u srcu Menhetna u Njujorku. U Central park dođe oko 25 miliona posetilaca godišnje, pa je najposjećeniji gradski park u SAD. Izgradnja je počela 1859, a završila se 1873. godine. Po veličini je sličan Golden Gejt Parku u San Francisku, Linkoln parku u Čikagu. Park je potpuno uređen, iako je veći dio prirodan. Sadrži nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta, zoološki vrt, staklenu baštu, rezervat za životinjame, veliku površinu sa drvećem.

Empajer stejt bilding je oblakoder u gradu Njujorku. Zgrada je visoka 443 m i ima 102 sprata, a dizajnirali su je Šrev, Lem i Harmon i izgrađena je 1931. godine. Zgrada je dobila ime po nadimku države Njujork i trenutno je najviša zgrada u Njujorku. U periodu od 1931. do 1972. je bila najviša zgrada na svetu. Američko Udruženje Građevinara su proglasili Empajer stejt bilding za jedno od sedam modernih Svetskih čuda. Zgrada takođe pripada Svetskoj Federaciji Velikih Zgrada.

Tajms skver je jedna od najznačajnijih raskrsnica na Menhetnu, Njujork. Nastaje ukrštanjem Brodveja i Sedme avenije i proteže se od 42. do 47. zapadne ulice. Tajms skver se još naziva i „Raskrsnica sveta“ ili „Veliki beli put“ a najpoznatiji je po svojim ogromnim i blještavim svetlećim reklamama. U neposrednoj blizini su locirana mnogobrojna brodvejska pozorišta.

Prema anketi turističkog magazina Travel + Leisure iz oktobra 2011. godine, Tajms skver je najposećenija svetska turistička atrakcija sa 39 miliona poseta godišnje.

Muzej Metropoliten je muzej umetnosti u Njujorku, osnovan 1872. godine. U ovom muzeju se čuva i izlaže jedna od najznačajnijih svetskih kolekcija likovne umetnosti . Eksponati potiču iz celog sveta. Najznačajniji su umetnički predmeti iz Evrope, Mediterana i SAD. Dva miliona eksponata je podeljeno u 19 odeljenja. Ovaj muzej godišnje poseti 5,2 miliona ljudi.

Srećan put i lep provod žele Vam Lips&Heels i Destinacije i događaji.  

Prethodni tekst-> Francuska – dobrodošli u zemlju galskih petlova  


Autor teksta:

Ivan Nastić

The post Njujork – čuvena „ Velika jabuka“ appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Njujork – čuvena „ Velika jabuka“

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×