Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Trenutak kada ostajete bez daha- vodopadi širom sveta

Vodopadi širom sveta oduvek su privlačili veliki broj ljudi i svojom lepotom su uvek ostavljali bez daha. Za neke ste možda čuli, za neke možda ne. Danas Vam predstavljamo neke od najlepših vodopada u svetu.

Viktorijini vodopadi (Zimbabve)

Viktorijini vodopadi spadaju svkako među najlepše vodopade na svetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea. Naziv je dobio po kraljici Viktoriji, mada ga lokalni stanovnici zovu “ Dim koji grmi” (Mosi-oa-Tunya). Viktorijini vodopadi su široki oko 1.8km i imaju pad od 128m. Preko ivice kliure Zambezi za svakih 60 sekundi padne preko 550.000 kubnim metara vode. Ova svetska atrakcija najveća je vodena zavesa u svetu a koja je očuvana u svom prirodnom stanju. Viktorijini vodopadi imaju status Svetske baštine.

Vodopadi Iguazu (Brazil / Aregntina)

Vodopadi Iguazu su vodopadi koji se nalaze na reci Iguazu na granici između Brazila i Argentine. Prema legendi lokalnog stanovništva, njihov Bog je želeo da se oženi prelepom devojkom Naipi, koja je bila zaljubljena u drugog momka. Prelepa devojka je rešila da pobegne sa momkom u kanuu.Tada je Bog rascepio reku stvorivši vodopad. Tako je kaznio ljubavnike na večni pad. Sami vodopadi se sastoje  od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. Neverovatne boje, huk vode, crvkuti  iz šuma i šarene duge po kanjonu reke Iguazu ostavljaju posetioce bez daha.

Andjeoski vodopadi (Venecuela)

Anđeoski vodopad, koji se nalazi na malenoj reci Čurun je najviši vodopad na svetu sa visinom od 979 metara. Ime su dobili po Jimmy Angelsu, čuvenom avanturisti iz Misurija. Pored glavnog vodopada ceo kompleks se sastoji i od 400 metara slapova i kaskada ispod vodopada. Put do vodopada nije jednostavan, jer su izolovani u džunglama Venecuele. Ovo je mesto koje svakako morate posetiti jednom u životu ako nas pitate.

Nijagarini vodopadi ( Amerika / Kanada)

Nijagarini vodopadi  predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na reci Nijagari u istočnom delu Severne Amerike, na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Nijagarini vodopadi se sastoje iz tri odvojena vodopada i, iako nisu mnogo visoki, oni su prilično široki. Sa preko 168.000 kubnih metara vode u minutu, ovi vodopadi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svetu. Ono što je veoma interesantno je da voda u Nijagarinim vodopadima nikad ne prestaje da teče, čak ni zimi, na izuzetno niskim temperaturama. Nijagirini vodopadi vrlo su bogat izvor za proizvodnju električne energije. 1893. godine ovde je otvorena prva hidrocentrala, za čiju je izgradnju bio zaslužan Nikola Tesla. Zbog toga, njemu u čast je na Nijagarinin vodopadima podignut spomenik 2006. godine.

Koji je za Vas najlepši vodopad? Da li ste posetili neki možda?

Srećan put i lep provod žele Vam magazin Lips&Heels i Destinacije i događaji

Prethodni tekst->Kardif – grad na reci TafThis post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Trenutak kada ostajete bez daha- vodopadi širom sveta

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×