Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Lepote Srbije

Srbija je idealna za ljude avanturističkog duha.

Zasavica

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na području južne Vojvodine, odnosno severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Rezervat se prostire na 1.825 hektara. Kroz ovaj Rezervat teče potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom. Na UNESCO listi međunarodno značajnih vlažnih staništa zaštićenih po Ramsarskoj konvenciji našla se i Zasavica, dok je od 2001. godine ovo prirodno dobro postalo član Europark Federacije. Specijalni rezervat prirode Zasavica je važno IBA područje sa preko 180 vrsta ptica. Na ulazu u rezervat možete da dobijete dozvolu za pecanje i sve informacije o lokalitetu.

Sremski Karlovci- Gimnazija

Karlovačka gimnazija je najstarija srpska gimnazija, osnovana 1791. godine, na padinama Fruške gore. Glavni inicijatori i finansijeri su bili mitropolit Stevan Stratimirović i trgovac Dimitrije Atanasijević Sabov, koji je izdvojio zamašnu sumu novca (20000 forinti) za izgradnju škole. Današnja zgrada je sagrađena 1891. godine po projektu Juliusa Partoša, mađarskog arhitekte. Kada je sagrađena, ujedno je bila i Patrijaršijski dvor i smatrana je najreprezentativnijom srpskom građevinom u Vojvodini.

 „Историја Карловачке гимназије представља битан и частан део српске културне историје. Она је једна од најуспешнијих ковница модерне српске културе“, каже бивши ученик и професор Карловачке гимназије, историчар Никола Радојчић.

Uvac

Zaštićeno područje obuhvata teritoriju od 7.543 hektara- klisuru, reku Uvac i njene pritoke i meandre. Rezervat obuhvata i jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Nalazi se na jugozapadnoj Srbiji, opština Nova Varoš. Posebnu vrednost predstavlja brojna kolonija beloglavog supa, koja je najveća na Balkanu. Za ulaz je neophodno izdvojiti 100 dinara.

Reka Uvac je najduža pritoka Lima. Izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. Obzirom na to da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero.

The post Lepote Srbije appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Lepote Srbije

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×