Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De ce cred oamenii lucruri ciudate

De multe ori în viață mi s-a întâmplat să iau de bune diverse lucruri doar pentru că mi le-a spus cineva de încredere, cineva despre care credeam că are competențe într-un domeniu anume sau pentru că pur și simplu mi se păreau logice la momentul respectiv. Odată cu trecerea timpului, informațiile noi le-au dizolvat pe cele vechi una câte una până când am observat că foarte puține lucruri sunt cu adevărat așa cum par la prima vedere. Sau chiar la a doua.. :))
Ajungem să credem în diverse lucruri fie pentru că ni le-a spus cineva care (credem că) știe fie pentru că așa ne spun simțurile noastre. Dar, atât oamenii cât și simțurile noastre se pot înșela atât de mult...
Am aflat acum ceva vreme că tendința noastră de a crede lucruri este naturală deoarece suntem construiți în acest fel, am fost educați în acest sens (poate nu chiar toți dar majoritatea) și percepem drept nefiresc să ne îndoim de ele, să le supunem unei analize la rece. De aceea dezvoltarea personală, chestionarea lucrurilor, conștientizările și experimentarea conștientă a vieții necesită un efort susținut.
Ni se pare mai natural să credem decât să ne îndoim de lucruri deoarece avem în creier un... motor al credinței :)) Până și aceasta pare o glumă și totuși nu e.
Dr. Michael Shermer - scriitor american specializat în istoria științei și fondator al The Skeptics Society a pus cap la cap câteva studii care s-au făcut pe această temă și a transmis concluziile acestor cercetări în două discursuri TED. Cum aminteam într-un articol din februarie, el este cunoscut pentru critica adusă pseudoștiinței și credinței în fenomene supranaturale și este autor a mai multe cărți recunoscute pe plan internațional. 
Dau mai departe materialul video de mai jos (care conține cele două discursuri) deoarece cred că un pic de scepticism ne-ar scuti de multe capcane din cadrul curentului New Age, ne-ar păstra flexibilitatea în gândire și adaptare și ne-ar ajuta să trecem mai ușor de la un stadiu de dezvoltare la următorul. Așadar, iată motivele pentru care oamenii cred lucruri ciudate și câteva informații importante despre acest motor al credinței aflat în creierele noastre..


Materiale cu informații conectate există aici-link și aici-link. Și, ca să păstrăm un echilibru de...scepticism :)), merită cunoscute și informațiile care există aici-link.
Pentru cei care vor să afle mai multe, iată câteva cărți care merit toată atenția:
"De ce cred oamenii în bazaconii" -Michael Shermer- comandă online aici-link;
"Believing Brain" (*engl.) -Michael Shermer- comandă online aici-link;
"Cum poate determina știința valorile umane" -Sam Harris- comandă online aici-link;
"Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link;
"Spălarea creierului. Știința manipulării" -Kathleen Taylor- comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt 540 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Poți primi direct pe mail articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în formularul din dreapta. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


This post first appeared on Adina Amironesei - Universul Meu, please read the originial post: here

Share the post

De ce cred oamenii lucruri ciudate

×

Subscribe to Adina Amironesei - Universul Meu

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×