Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Банско се включва в инициативата „Европейски дни на наследството”

bansko_curkva

През последните две десетилетия инициативата “Европейските дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година културните институти отварят вратите си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.През 2016 година в България за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството под егидата на Министерството на културата. Официалните събития по отбелязването им ще се проведат от 15 до 18 септември с национална тема “Културното наследство в информационното общество”. Община Банско ще се включи в инициативата, като посвети събития от богатия културен календар на общината.

Програмата включва демонстрация на бански занаяти и изложба живопис и фотография “Пирин, Банско и банскалии” в Посетителски информационен център; В Дома на изкуствата ще бъдат представени изложбите: “Ние сме били деца” – изложба на играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на IX и началото на ХХ век, “Писателите като хлапета”- изложба на постери и “Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия” – включваща оригинални кукерски маски и костюми; на централен площад “Никола Вапцаров” ще се проведе второто издание на фестивала на балканската музика “Бохеми”; в читалище “Никола Вапцаров” ще бъдат представени музикално-поетичната композиция “Обич”, по повод 130 години от рождението на Дора Габе и концерт на фолклорна група “Банска младост”, посветен на празника на Банско.

В периода на официалното провеждане на Европейските дни на наследството, от 15 до 18 септември, жителите и гостите на града ще имат свободен достъп /без заплащане на входни такси/ до всички музеи, част от Музеен комплекс – БанскоThis post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Банско се включва в инициативата „Европейски дни на наследството”

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×