Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Гърция започва масови проверки на фирми, регистрирани в България

greece_flag_gurcia_2

Данъчните власти в Гърция започват масови проверки на фирми на гръцки граждани, регистрирани в България и Кипър, дали не укриват данъци, писа в. “Катимерини”, цитиран от “Сега”. Целта е да се види дали те реално работят на територията на Гърция и са открити в чужбина, за да се възползват от доста по-ниското корпоративно данъчно облагане. Според източници на изданието повечето от фирмите, регистрирани в България, отчитат нулев оборот у нас и нямат нито един работник. Високопоставен правителствен служител обяснява, че Атина се готви скоро да подпише споразумения със София и Никозия, които ще й позволят да прави задълбочени проверки на подобни компании. В ход вече били разговори с българските и кипърските власти по въпроса. Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас се надява документите да бъдат парафирани до края на септември, за да могат веднага да бъдат предприети действия, отбелязва “Катимерини”.С подписването на споразуменията българските и кипърските власти ще се ангажират да изпратят списъци на фирмите на гръцки граждани, регистрирани на териториите им, както и за дейността им.

Според данните в гръцкия Търговски регистър 33 гръцки фирми имат представителства в България, а 46 български компании имат клонове в Гърция; 101 гръцки фирми имат клонове в Кипър и 281 кипърски фирми действат на територията на Гърция.

Гръцкото финансово министерство, ръководено от Евклидис Цакалотос, има намерение да поиска сътрудничество с данъчните власти в България и Гърция, така че гръцки експерти да започнат проверки на фирми, за които има съмнения за укриване на данъци. Подготвя се и законопроект, който предвижда налагането на големи глоби на фирми, за които се установи, че са се регистрирали в чужбина, но бизнесът им е изцяло в Гърция. Скоро се очаква той да бъде внесен в парламента. Подобни практики не са забранени в рамките на ЕС, ако компаниите плащат данъците си.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Гърция започва масови проверки на фирми, регистрирани в България

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×