Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

„Що е нумизматика? Кратка история на парите“ бе днешното занимание от лятната школа в РИМ-Благоевград

lqtna_shkola_muzei_281

На 28 юни се проведе поредното занимание от Лятна детска школа на Регионален исторически музей- Благоевград. Заниманието, което беше представено от уредникa – нумизмат Нина Хаджиева беше на тема: Що е нумизматика? Кратка история на парите за най-малките. Заниманието имаше за цел да запознае децата с въпросите: Какво е нумизматика и с какво се занимава нумизматът? Как, кога, къде и защо са се появили парите? Какви са различните технологии за производство на монети? Каква информация носи в себе си монетата?

Децата също научиха какви видове домонетни форми /протопари/ са съществували. Запознаха се с нови термини като аверс/ези, реверс/тура, кант/гурт, релеф и номинал. С голям интерес разгледаха класьори с различни по вид, време и произход монети.

Всяко дете получи монета със задача да се опита да разчете надписите върху нея. Също така се опитаха да направят разлика между антични и съвременни монети, като изрязваха и слепваха лицето и гърба на примерните монети и същевременно разгледаха новата българска монета от 2 лв. Накрая всяко дете получи пъзел с изображение на антична монета, който трябваше да изрежат и подредят.

lqtna_shkola_muzei_2811lqtna_shkola_muzei_281167This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

„Що е нумизматика? Кратка история на парите“ бе днешното занимание от лятната школа в РИМ-Благоевград

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×