Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

По-слаба реколта очакват винопроизводители заради дъждовете

grozde_loznica_36

Винопроизводители от Югозападна България очакват тази година много по-слаба реколта. Причините са обилните валежи и градушките, съобщава БНТ. Хората се притесняват, че няма да успеят да покрият разходите, които са направили, ако и сега изкупната цена на гроздето е ниска, както миналата година. Тенденция е производители от Санданския регион масово да се отказват да гледат лозя.

Симеон Бонев е агроном във винарна в село Смочево. Казва, че тази година заради лошото време се бави развитието и растежа на лозята. Във винарната, в която работи се отглеждат 400 дка лозя различни сортове.

Миналата година са отгледали около 400 тона грозде, тази обаче очакват по-малко грозде, защото заради падналите слани много от растенията са измръзнали. Лозарите казаха, че заради непрекъснатите валежи им се налага много често да пръскат с препарати, за да се преборят с болестта по лозята – мана.

Проблем обаче е, че дъждовете отмиват препаратите от растенията.  Според винопроизводителите, е рано да се говори за качеството на реколтата, защото тепърва предстои гроздето да зрее.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

По-слаба реколта очакват винопроизводители заради дъждовете

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×