Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Тираджиите без документи на пътя, проверяват ги с таблет

снимка: Blagoevgrad.eu, архив
снимка: Blagoevgrad.eu, архив

Шофьорите на камиони няма да носят документи на пътя, а контролните органи ще ги проверяват онлайн с таблет. Това е предвидено в проект, който се разработва от Министерството на транспорта и ИА “Автомобилна администрация”, съобщи лред “Монитор” зам.-министър Валери Борисов.

Той предвижда изпълнителната агенция да разработи информационни системи, която да е единната база данни и да съдържа всички документи, които един тираджия трябва да носи на пътя. Целта е с нея да се облекчат превозвачите по време на работа и сериозно да се намали корупционният натиск върху контролните органи в автомобилна администрация.

“В момента има лоши практики, с които съм запознат”, коментира Борисов. Например шофьори са глобявани за това, че водният печат върху даден документ не е ясен или е изтъркан от много проверки, което е субективно, поясни той. И допълни, че за да не се изкушават контролните органи на подобни разговори и да налагат глоби, ще се разработи тази система.

С нея, когато контролния орган спре камиона на пътя, през интернет с таблет ще провери всички документи на шофьора освен книжката за управление на превозното средство, обясни още зам.-министърът. Идеята се подкрепя както от изпълнителния директор на “Автомобилна администрация”, така и от ресорния зам.-министър Антон Гинев.

За въвеждането й е необходимо да се разработи софтуер, който да обедини регистрите, в които се намират документите. Освен това е нужно да се направи проверка дали да остане същият набор или се направи промяна.

Изпълнителната агенция има ангажимент при подаване на документите за лиценз от даден превозвач да се въвеждат и в електронната система. Разработването й ще се финансира с 1 млн. лв. по оперативна програма “Добро управление”. Очаква се през май да стартира кандидатстването за евро парите.

“Автомобилна администрация” е директен бенефициент и в момента подготвя техническата спецификация. След одобрение ще се проведе обществена поръчка за разработване на софтуер.

Очаква се между 6 и 9 месеца след избор на изпълнител системата да е готова за използване. С европейските пари ще се финансира, както интернет програмата, така и купуването на таблети за проверяващите. Аз съм убеден, че това ще бъде много полезен и успешен проект, категоричен е Борисов.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Тираджиите без документи на пътя, проверяват ги с таблет

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×