Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Внасят по 45 лева за втора пенсия

banknota_20_leva_pari_dvadesetolevka

По 45 лв. средно на месец влизат в личните партиди на хората, които са осигурени за втора пенсия в частните универсални фондове. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор за дейността на пенсионните дружества през 2015 г. Година по рано месечните вноски за всеки осигурен бяха средно по 40 лв. При месечни вноски от 45 лв., за година парите за втора пенсия на хората, работещи най-масовите професии, са нараснали с 540 лв. Към тази сума трябва да се прибави и доходността от управлението на вече спестените пари за старини. В резултат в края на декември всеки осигурен има средно по 2184 лв. в личната си партида, показват данните на КФН.

Средната сума не е голяма тъй като всяка година на пазара на труда излизат млади хора, които започват първата си работа и нямат нито един спестен лев. Но хората на възраст 55-59 години имат средно по 2830 лв. в универсалните фондове. Това не е достатъчно голяма сума, която може да осигури ежемесечни прилични доходи след като човек се пенсионира. Затова близо 600 хил. души правят и доброволни вноски в частните фондове за трета пенсия, която да прибавят към тази от НОИ и към сумите, които ще получават от задължителните универсални фондове. Месечните вноски в доброволните фондове са например между 50 лв. и 500 лв. и зависят от финансовите възможности на всеки осигурен. Но средният размер на доброволните вноски за 2015 г. е точно 102,05 лв., сочат данните на КФН. Много често тези вноски за трета пенсия се правят от работодателите, които искат да привлекат качествени служители, пише “Стандарт”.

В края на 2015 г. общият брой на осигурените в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми, достига 4 386 863 души. За година броят на осигурените нараства с 2,23%. Най-много са осигурените в универсалните пенсионни фондове (УПФ) – 3,5 млн. души. Средната им възраст към 31 декември е 38,5 г. В професионалните пенсионни фондове (ППФ) се осигуряват хората, упражняващи първа и втора категория труд, като към края на 2015 г. те са 264 763 души. Тяхната средна възраст е 44,1 г.

В доброволните пенсионни фондове (ДПФ) вноски правят 597 683 души, които са на средна възраст 49,4 г. Оказва се, че именно по-възрастните хора разбират, че е добре да правят и лични вноски за старини. Но колкото по-рано човек започне да се осигурява, толкова повече пари ще натрупа за годините, когато излезе в пенсия.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Внасят по 45 лева за втора пенсия

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×