Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Тунелът от 15 км през Кресненското дефиле ще бъде заменен с къси скални тунели

maluk_tunel_defile

България заменя проекта за 15-километров тунел през Кресненското дефиле с нов за къси, скални тунели и мостове. Тунелите ще са част от строящата се от години магистрала „Хемус”, съобщава bTV. Забавянето на строителството дава преднина на гръцките и сръбските конкуренти в транспорта и логистиката.

В съседна Сърбия например отсечката от коридор 10 от магистралата от Ниш до Българската граница трябва да бъде приключена до края на тази година. И пред магистралата от Ниш до Димитровград също е имало спънки – възложителят на обекта се отказва от 4-километровия тунел не заради животинския свят, а защото е трябвало да мине под гробищата.

В Сърбия практиката с изграждането на къси тунели в скалите не се оспорва като в България. Приложена е от германските инженери с изграждането на 13 скални тунела на пътя между Ниш и Пирот преди един век.

У нас решението за пътя през Кресна се обмисля 8 години, а решението дали да се строят къси скални тунели в дефилето окончателно трябва да бъде взето следващия месец.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Тунелът от 15 км през Кресненското дефиле ще бъде заменен с къси скални тунели

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×