Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Започват проверки за нерегламентирани сметища по реките

rechni_niva_voda_reka_9_blagoevgrad.eu_

Започват проверки в цялата страна за нерегламентирани сметища по поречията на реките. Това съобщи на пресконференция в Благоевград министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че още миналата седмица е подписала заповед, с която се дава началото на кампанията.

До 19 февруари Регионалните инспекции по околната среда и води (РИОСВ) ще трябва да изпратят указания до кметовете за предприемане на необходимите действия преди пролетното снеготопене. През втората половина на март и април инспекторите ще проверят какво е свършено и при установяване на нерегламентирани сметища, ще бъдат налагани санкции.

Както Blagoevgrad.eu информира, в Благоевград на среща с кметове от региона, министър Василева представи възможностите на общините да кандидатстват за реализирането на екологични проекти чрез финансовите инструменти, управлявани от МОСВ. Това са средствата по Оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд. През 2016 г. общините ще могат да разчитат на близо 1,2 млрд. лв. чрез тези инструменти.

Министърът представи и предстоящата пилотна програма за подпомагане на местните власти при разработването на минералните находища на територията им. В Благоевградска област са дадени за стопанисване 13 находища на минерални води. Ресурсът им е 215 литра в секунда, като от тях в момента се използват 86 литра в секунда. Останалите са свободни.

„Много работа вече е свършена по изготвянето на актуалните документи, експлоатационните ресурси са анализирани. Има общински наредби и тарифи, дадени са и разрешения за водоползване. Постигнат е сериозен напредък, но все още има потенциал за бъдещо развитие“, уточни министър Василева.

Очаква се схемата за финансиране да бъде разработена и обявена не по-късно от средата на годината. За начало пилотната програма ще разполага с ресурс от 2,5 млн. лв., получени от концесионни такси. Ако тя се реализира успешно, ще бъде продължена и разширена, допълни министърът.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Започват проверки за нерегламентирани сметища по реките

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×