Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Връщат 50% от ДДС за колите

novi_koli_avtomobili_parking_cars_2

При покупка на автомобил на фирмите ще се връща само 50% от ДДС-то. За да се приложи това правило обаче, първо трябва да получим разрешение от Европейската комисия. България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък уикенд ще бъде допълнено с нови пояснения, стана ясно на провела се днес среща в Министерството на финансите, пише “Стандарт”.

В срещата участваха председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и експерти.

В искането за дерогация до ЕК ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50% за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Целта е да се облекчат правилата за плащане на ДДС при използване на служебната кола и за лични нужди. В момента правилата за отчитане доколко автомобилът се използва от собственика, шефовете или служителите за техни лични нужди доста затрудняват бизнеса. С готвените промени ще се облекчи счетоводното отчитане, коментират от МФ. Одобрението от Брюксел за новите правила обаче се очаква най-рано до края на годината. В близките седмици предстоят допълнителни консултации за определяне на точния обхват на исканата дерогация.

На срещата са коментирани очакванията на бизнеса и на НАП по отношение на декларирането на ДДС, като е споделено общото виждане, че този данък е дължим винаги, когато става дума за лична употреба на служебни активи, но механизмите на отчетност могат да бъдат улеснени. В разговора е постигнато съгласие с бъдещи промени в данъчните закони да бъде уреден въпросът за облагането на фирмените разходи за служебно имущество, когато то се предоставя за лична употреба на служителите. Общо е становището, че това може да стане с облагане на разходите на фирмите, а не на доходите на гражданите, което ще увеличи приходите в бюджета, но няма да затруднява бизнеса. Тези промени в закона ще станат факт съвсем скоро, като вероятно разходите за тези активи ще се облагат с еднократен данък във фирмата от 10%, както в момента е режимът за представителните разходи. Така ползването на служебната кола от шефа няма да се счита за негов личен доход и няма да се дължат осигуровки.

На срещата е пояснено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна/лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване. От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии при контрола върху личната употреба на служебно имущество.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Връщат 50% от ДДС за колите

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×