Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

По-високи санкции за крадците на ток

tokut poskupva

Три пъти по-високи санкции за крадците на ток поиска държавата. Само за година кражбите са в размер на 6 и половина милиона лева. За да спрат, енергийният министър Теменужка Петкова предложи законодателни промени на дискусия, на която присъстваха и трите електроразпределителни дружества. От енергийното министерство предлагат по 20 стотинки на киловатчас, вместо по шест, да плащат “крадците на ток”. Сумата ще бъде начислявана за шест месеца назад от датата на залавянето им, съобщава БНТ.

В България има населени места, където неплащането на ток и незаконното включване достигат до 90% от всички потребители, твърдят от енергодружествата. В момента се оказва, че е по-изгодно да се краде ток, отколкото да бъдеш лоялен потребител. Причината – цената на тока на киловатчас, която се начислява служебно на нарушителите, е 6 стотинки. Куриозът е забелязан и от енергийното министерство. Според доставчиците на ток, основен проблем е и начина, по който се правят проверките. Той е много тромав и почти не работи. От 2014 г. насам нарушителите са платили едва 7,56 млн. лв или по 3 и половина милиона лева средно на година . А ако са били редовни клиенти биха платили 12 млн. лв.

Общо кражбите на година възлизат на 6 и половина милиона лева, а институциите са с вързани ръце да се справят с проблема. От енергодружествата поискаха и трета санкция, освен увеличаване на цените на тока на нарушителите и периода за начисляване – гражданите, които са хванати да крадат ток, да нямат право на енергийни помощи. Тревожна тенденция е ,че все повече фирми също крадат ток.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

По-високи санкции за крадците на ток

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×