Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Muzica pentru pisici

Tags: muzica teie


Pentru cei care nu au pisicila la suflet urmatorul text ar putea fi tratat cu ironie sau neincredere. Numai ca mai exista si iubitorii si adoratorii acestor fiinte, cei care ar face orice pentru animalutul lor preferat.

La Universitatea din Wisconsin, SUA, psihologul Charles Snowdon a desfasurat un experiment prin care a testat o teorie emisa de muzicianul David Teie, care incearca sa explice procesul cognitiv implicat in modul de apreciere a muzicii de catre oameni. Teie a mers chiar mai departe cu aceasta teorie si a extins-o si asupra mamiferelor. Cei doi, Snowdon si Teie au inceput un experiment in timpul caruia au studiat efectul muzicii asupra maimutelor tamarin. Studiul a demonstrat ca un anumit tip de Muzica afecteaza o anumita specie de animal. Asadar animalele reactioneaza la un anumit gen de muzica.

Cercetatorii spun ca toate mamiferele se nasc cu un sablon de sunete in creier care genereaza raspuns emotional. Multe din aceste sabloane sunt standard si nu sunt invatate pe parcursul vietii, asa cum s-a demonstrat in timpul experimentului, cand o maimuta care a fost crescuta izolat a reactionat corect cand a auzit sunetul de alarma emis de o alta maimuta din aceeasi specie.

Acelasi lucru se intampla si la oameni, de pilda, atunci cand cineva incepe sa tipe langa noi, ne creste ritmul cardiac, fara sa putem controla acest lucru. Nu acelasi lucru s-ar intampla cu noi daca am auzi un tipat de ajutor din partea unui scoarece, sau orice alt animal.

Un rezultat clar al experimentului este acela ca animalele nu au niciun fel de reactie la muzica oamenilor sau sunt, in general, indiferente la auzul acestor sunete.

Maimutele tamarin, asupra carora s-a facut experimentul de la Universitatea Wisconsin, au manifestat si ele indiferenta fata de muzica facuta pentru oameni. Pe de alta parte, muzica pe care a compus-o Teie, special pentru aceste maimute, a creat reactii evidente din partea lor. Ele au devenit deosebit de active la muzica facuta special sa le invioreze pe cand muzica lenta le-a linistit.

Psihologul Charles Snowdon, un cercetator sceptic si prudent, care in mod normal nu se arunca in declaratii hazardate, a spus ca cercetarea confirma teoria lui David Teie. Muzica creata pentru tamarini a avut un efect mult mai mare asupra acestora decat cea compusa pentru oameni.

David Teie a compus si cateva melodii special pentru urechile pisicilor: Spooky’s Ditty, Cozmo’s Air si Rusty’s Ballad.  Spooky’s Ditty are sunete inalte de harpa cu un ritm de 23 de note pe secunda acelasi ritm cu cel al torsul pisicilor cat si sunete de ciripit de pasari. Teie a mai spus ca nu toate pisicile reactioneaza la fel la aceasta muzica, ele avand fiecare personalitati diferite, dar ca a fost incantat sa vada cum felinele, in majoritatea lor, au devenit atente si s-au apropiat de difuzoarele din care se auzeau melodiile. Muzicianul intentioneaza sa dezvolte si o aplicatie pentru dispozitivele mobile care va “toarce” pentru acele momente in care pisicile ni se aseaza in poala, astfel comunicarea dintre stapan si animal sa se realizeze in ambele sensuri.

�6C��!This post first appeared on Simplu De Tot, please read the originial post: here

Share the post

Muzica pentru pisici

×

Subscribe to Simplu De Tot

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×