Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Despre gelozie, bat-o vina…

Pornind de la o anchetă realizată în rândul cititorilor săi în anul 1911 de revista “Moda Nouă Ilustrată”, vom încerca împreună să vedem în ce măsură modul nostru de a ne raporta la gelozie s-a modificat (sau nu…) în ultimii 100 de ani. Pentru că gelozia este un sentiment care ne însoţeşte şi care este uneori la fel de orb ca şi dragostea, nu-i aşa? Vă invit aşadar sa citiţi răspunsurile date de străbunicii şi de străbunicele noastre - cu pseudonime drăguţe - din anul 1911 la întrebarea:

“Gelozia este un sentiment sincer sau este doar o patimă nesocotită?”Răspunsuri la început de secol XX:


Etiennẻe – Bucureşti


După mine una, gelozia nu e decât o slăbiciune nenorocită şi proastă care atrage după sine cele mai triste urmări. Bunăoară: de ce-ar fi geloasă o femeie când iubitul ei o părăseşte sau se face c’a părăsit-o petrecând c’o altă femeie, când aşa zisa rivală nu e poate decât o altă victimă a seducătorului? Ori, cu ce e de vină pretinsa rivală dacă fiinţa pe care ai iubit-o, poate până la nebunie, te-a minţit schimbându-te cu alta? Cu ce e de vină ea, cea pe care mâine-poimâine o aşteaptă aceiaşi soartă, poate... Tot aşa se întâmplă şi’n cazul în care e vorba de un bărbat. Vedeţi dar, că gelozia nu e decât un vierme bolnăvicios care nu poate încolţi decât în sufletele putregăite. O inimă nobilă va prefera mai curând să-şi sacrifice propria-i fericire pentru aceea a fiinţei iubite decât să se înjosească până acolo unde te poate împinge slăbiciunea geloziei. E suficient, cred, să-l ştii – ori viceversa. Iată părerea mea.“ (“Moda nouă ilustrată” – 15 octombrie 1911).

Em. Laur

Gelozia este un vierme care roade inima fără să o strice. Gelozia este cea mai rea boală. Evidenţiază o adoraţiune nebună gelozia. Un caracter pasional, cult, precumpănind totul, care idolatrizează acea fiinţă idealizată pe care o au cea mai scumpă comoară, veşnic cu gândul la dânsa, cu numele-i drăgălaş pe buze, trebuie să fie impresionabilă la orice. Dar... nu poate fi nimeni gelos din simplă voinţă. Cauza trebuie să existe. Unii – caractere prozaice, care iubesc dar nu idolatrizează – nu’şi fac griji de faptul că fiinţa-i zglobie; iar alţii – caractere poetice, idealiste – divinizând femeia, vor suferi, vor fi geloşi de “fea” zglobie. Materialiştii sunt schimbători, idealiştii statornici, încrustând în artă veşnica poveste banală a iubirii nebune, a geloziei, a suferinţelor din pasiune." (“Moda nouă ilustrată” – 1 decembrie 1911).


Elenuss cu ochi albaştri – Brăila

La întrebarea “Gelozia evidenţiază sinceritatea sau e o patimă nesocotită?”... vă trimit următorul răspuns:

Dragi cititori şi cititoare
La frumoasa întrebare
Am căutat să răspund
După propria-mi cugetare.
Gelos e numai acela
Ce iubeşte înfocat
Căci dacă nu ar iubi
Nici gelos nu poate fi;
Deci gelozia arată
Sinceritate curată.
Las şi pe alţii să răspundă
După părerea dumnealor.
Acuma Elenuss sboară
Şi se suie sus în nori
Trimiţând mii de sărutări
La drăgălaşii cititori.

(“Moda nouă ilustrată” – 1 noiembrie 1911)


Mărgărita din Zăvoi


Dacă gelozia evidenţiază sinceritatea sau dacă este o patimă nesocotită??? Oare cum vom putea zice că gelozia evidenţiază sinceritatea când ea nu este decât o patimă, cu adevărat nesocotită!... Nu voi admite niciodată că gelozia este pornită dintr-o simţire înaltă şi adâncă! Nu... Ea porneşte dintr-un egoism josnic şi pervers, care pentru că nu-şi poate atinge ţinta, caută să se răzbune în modul cel mai tiran. Voi încheia spunând că gelozia demască caracterele perverse şi firile bolnăvicioase şi e departe de a se compara cu un sentiment curat de sinceritate.” (“Moda nouă ilustrată” – 1 noiembrie 1911).


R. Heminschi, Trovatore, Craiova

Relativ la întrebarea pusă, răspund că gelozia nu numai că este o patimă nesocotită, dar este şi cea mai mizerabilă calitate, focar al nenorocirilor. A pătruns această calitate până şi în păturile cele mai culte, spărgând căsniciile cele mai durabile, prieteniile cele mai sincere etc.. Să-mi spuie drăguţele cititoare, care după urma geloziei au ajuns fericiţi? Cu toate acestea mă mir atât de mult cum unii şi unele laudă această perfidă calitate numită gelozie, care nu poate fi decât o patimă nesocotită a celor ce o stăpânesc.” (“Moda nouă ilustrată” – 1 noiembrie 1911).


H. E. – Berceni


„Gelozia, după mine unul, nu evidenţiază sinceritate ci, din contra, e o patimă nesocotită şi iată de ce: Să luăm întâi o fiinţă iubită, căreia îi facem scene de gelozie, arătându-ne că o iubim şi că aceasta o facem din sinceritate; ori ce iubire şi ce sinceritate e aceea, când faci zile amărâte fiinţei ce ai ales să iubeşti? Iată deci că iubirea manifestată prin gelozie nu arată sinceritate ci din contra perversitate, ştiindu-se că lumea actuală este mai puţin sinceră şi mai perversă (…).”(“Moda nouă ilustrată” – 1 noiembrie 1911).


Suprema duioşie

„Gelozia după mine se prezintă sub mai multe forme: gelozia din iubire, aceea din ambiţie, din perversitate, etc. După mine însă, sub orice formă s’ar prezenta, nu o privesc ca pe ceva bun, ceva util. O iubire sinceră, curată, s’ar putea proba prin bunătatea sufletului şi o purtare corectă faţă de fiinţa iubită, nicidecum prin manifestaţii de gelozie care în orice împrejurare nu pot fi decât dăunătoare(...).” (“Moda nouă ilustrată” – 15 noiembrie 1911).

Răspunsuri la început de secol XXI:


Vacaresco Mioara

"După părerea mea, gelozia e lipsă totală de încredere! Bănuiala că eşti înşelat(ă) şi care se strecoară perfid în inima ta, nu face decât să-ţi otrăvească sufletul! Ai curajul să întrebi şi mai mult decât orice, ai curajul să spui adevărul! Fiind gelos (geloasă), nu e o dovadă de iubire ! Cel gelos, are impresia ca iubitul (a) e o proprietate, că e stăpân deplin! Dacă persoana pe care o iubeşti te înşală, nu te iubeşte, iar tu ca persoană ar trebui să te simţi umilit! Dragostea nu se impune! Gelos pe ce şi de ce?"

Lenus Pop

"Din proprie experiență...,,gelos e numai acela ce iubește înfocat'' (Elenuss). Este un sentiment sincer, greu de stăpânit. Iar acela care spune că nu a fost (sau este) gelos, ori nu știe ce este iubirea, ori minte."


Jeni Seres - Arad

"Am citit părerile doamnelor! Cam dure unele! Gelos nu poți fi decât atunci când ai sentimente reale pt. cineva. Nu cred că respectivele D-ne nu au fost niciodată geloase! Apoi ce să spun, recunosc că și eu sunt geloasă și posesivă; cel puțin în dragoste nu îmi plac jumătățile de măsură!"

Iuliana Iutko - Petrila

"Pornind de la faptul că iubirea adevărată se bazează pe încredere, atunci gelozia e o patimă bolnăvicioasă care duce de multe ori la destrămare. De ex: bunica mea primea palme doar pt. că cineva se uita la ea (era foarte frumoasă)."

Daniela Mincu


"Gelozia înseamnă comparație. Cine se compară tot timpul cu cei din jur este predispus către gelozie. Gelozia este rezultatul condiționării către comparație. Dacă încetăm comparațiile GELOZIA dispare."Victoria Doina"De multe ori gelozia nu are nimic comun cu înălțătorul sentiment de iubire, ci pur și simplu e doar instinctul ancestral de proprietate și posesiune..."
Silvie Manole


"Gelozia este un sentiment bolnăvicios ce nu are nimic de a face cu iubirea. O relație se bazează pe încredere. Dacă nu-i încredere nimic nu e, iar dragostea cu forța se numește altfel..."CocaColajSaga Mik

"Sentimentele, vibrațiile inimii, aduc câteodată suferințe, indiferent dacă ne exteriorizăm sau suferim mocnit. Sunt o fire vulcanică și mă gândesc că-i bine să mă manifest, să discut problema care a iscat valul de gelozie. Toate sentimentele mocnite iscă monștri de suferință, prefer furtuna, ca apoi să se instaleze calmitatea... Odată ce limitele nu sunt stabilite, dumnealui, partenerul de viață, va avea tendințe să exploreze tot ce-i "nou" și i se oferă... 

Gelozia e mână în mână cu dragostea. Consider că nu e dragoste dacă vei accepta ca partenerul să aibă escapade chiar ocheade și "atenții" banale (o vorbă cu subînțeles, un gest tandru, o grijă, o preocupare). În relație se implică "doi", al treilea nu intră în schemă, dacă îmi dă "motive" îmi stârnește gelozia, în ideea că nu l-aș mai interesa... 

Gelozie este sentimentul înlănțuit cu dragostea, nu există una fără cealaltă. Gelozia este o patimă nesocotită în momentul când e dusă la fanatism, când e mocnită și nediscutată... Singurul tratament pentru gelozie e deschiderea sufletului în fața partenerului de viață și colaborarea pe toate planurile, înlănțuire completă și multe acceptări. Iubiţi frumos vă doresc tuturor!" 

This post first appeared on De Ieri şi De Azi, please read the originial post: here

Share the post

Despre gelozie, bat-o vina…

×

Subscribe to De Ieri şi De Azi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×