Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Femeile fumează!

Vă voi povesti azi despre un alt pas important făcut de reprezentantele sexului frumos în lungul lor drum pentru câștigarea drepturilor egale cu ale bărbaților. De această dată pe un drum al unui viciu interzis doamnelor până pe la sfârşitul secolului al XIX-lea: fumatul. La începutul secolului al XX-lea femeilor nu le era permis să fumeze în public. În acea epocă doar femeilor “de bar sau de cabaret” le era îngăduit, uneori, să fumeze în public. Chiar şi ele o făceau înfruntând dezaprobarea făţişă a “tradiţionaliştilor”. Însăşi Regina Maria – despre care se ştie că “fuma ca o turcoaică” – nu își satisfăcea acest viciu decât în camerele sale private. Încetul cu încetul însă, femeile şi-au câstigat şi acest drept: acela de a fuma în public. Şi au făcut-o cu eleganţa ce le caracterizează: tabacherele, “şpiţurile” şi port-ţigaretele destinate lor au devenit adevărate bijuterii. Moda fumatului, care la început a fost mai mult o formă de snobism, a prins din ce în ce mai mult în lumea femeilor pe măsură ce şi ocupaţiile lor au cucerit domenii destinate până atunci exclusiv bărbaţilor.

Femeie fumând (gravură din 1820)
Prin anii ’30 femeile care fumau nu mai erau de mult timp o ciudățenie. Un articol interesant destinat femeilor fumătoare a fost publicat în numărul din 14 octombrie 1931 al revistei “Ilustraţiunea Româna”:

“Femeia nu mai consideră fumatul ca pe o poză de salon, şi-şi ía toate libertăţile în practica acestui viciu. Prima preocupare a fumătoarei este dobândirea unui stil cât mai personal şi cât mai original. Alegerea rechizitelor de fumat şi a tutunului trebuie să corespundă tipului şi ocupaţiunei fumătoarei. Sportiva cu umerii drepţi, cu muşchii bine legaţi, nu-şi va potoli niciodată setea de tutun cu o ţigaretă fină, prinsă într'un şpiţ de fildeş; iar blonda suavă şi mlădioasă nu va lua niciodată între dinţişorii ei de lapte pipa scurtă englezească. Da, doamnelor, pipa scurtă, engleză, care nu cuprinde mai mult tutun decât o ţigaretă, i se potriveşte de minune femeii sportive, care de cele mai multe ori e şi o profesionistă. Această mică extravaganţă o face mai atrăgătoare, mai originală şi-i desăvârşeşte tipul. Desigur că această pipă reclamă două şiruri de dinţi albi şi puternici, de mic animal de pradă. Pipa însă nu va fi scoasă  din buzunar decât în cadrul potrivit: la sport, în munţi sau la mare, sau cel mult la meditaţiuni solitare între patru pereţi.

Marlene Dietrich sau arta fumatului graţios (1933)
Toaleta de vizită sau de seară îngăduie în locul acesteia un mic ciubuc umplut cu tutun parfumat, având totuşi un gust diferit de ţigareta obicinuită. Poate şi mai originală să vi se pară fumătoarea havanei. Aceasta îşi aprinde cu predilecţie o impozantă ţigară de foi în timp ce-şi soarbe cafeaua de dimineaţă, fierbinte şi aromată. Deşi este obișnuită cu un tutun mai tare, va renunţa le această pasiune atunci când iese în lume. Gestul excentric ar cere foarte mult curaj  şi o "bravare" a opiniei publice. Nu l'ar putea risca decât o femeie de o rară frumuseţe, căreia havana n'ar face  decât să-i adauge un farmec în plus.

Femeile fumeaza
Femeile cu fantezie adoptă... şpiţul
Femeia modernă preferă însă, în general, ţigareta elegantă cu tutun străin, sau numai cu denumiri exotice, pe care o gaseşte în sute de varietăți: țigareta: ţigareta turcească, în vârful unui şpiţ lung, cât mai lung posibil... care se pretează la cele mai cochete poze şi atitudini; ţigareta egipteană, care nu se va profana cu nici un fel de şpiţ (acesta alterează în general gustul tutunului). La sfârşit vom numi obicinuitele ţigarete de dans, fumate pe nerăsuflate de legionarele acestui viciu, în orice ocazie, dar mai ales la ceremonia toaletei matinale.


Femeia interbelica
Femeia energică fumează pipă
Dar nu există posibilitatea de a fixa genurile sau categoriile modului de a fuma. Câte femei fumătoare, tot atâtea feluri de pipe, ţigări, ţigarete, cu sau fără şpiţ! Dacă înainte, numai graţie concursului unor “împrejurări fericite" se putea defini tipul unei femei în gingaşă, robustă, pasionată, blândă, indiferentă, rece sau patimaşă - astăzi, o priveşti umblând şi, fără greş, o poţi plasa în genul care-i este propriu. Femeia a găsit în fumat, ca în atâtea alte preocupări şi pasiuni, un nou mijloc de exteriorizare a caracterului şi temperamentului ei.”

Emaniciparea femeii
Pentru femeia de afaceri se impune ţigara de foi

Sursa: articolul “Femeile fumează!“ - semnat "R." - publicat în revista “Ilustrațiunea Română” - numărul din 14 octombrie 1931.

Citește și articolul: Românii şi "iarba diavolului"
This post first appeared on De Ieri şi De Azi, please read the originial post: here

Share the post

Femeile fumează!

×

Subscribe to De Ieri şi De Azi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×