Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Μαρί Κιουρί άλλη μια ξεχασμένη εφευρέτρια που έδωσε τα φώτα της στην επιστήμη

Η Πολωνέζα Μαρία Σκλοντόβσκα αφοσιωμένη στην επιστημονική έρευνα, με ατελείωτες ώρες σε εργαστήριο. Το δέρμα της, τα μάτια της, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, τα πάντα όλα επάνω της και μέσα της λειτουργούσαν και ήταν επικεντρωμένα σ' αυτό που είχε ανακαλύψει κι αυτό που ανακάλυπτε την έσπρωχνε όλο και περισσότερο στο βάθος του κοχλία, για να βρει το παραπέρα.

Η γυναίκα-ραδιενέργεια. Αυτό την έφαγε. Για χρόνια εκτεθειμένη σε ακτινοβολία κτυπήθηκε από λευχαιμία και πέθανε στα 67 της η Μαρί Κιουρί, το 1934.

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου 1867 - 4 Ιουλίου 1934) ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας

Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που πήρε Νόμπελ Φυσικής, το 1903, για τη δουλειά της στο ράδιο.

Ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ, το 1911 και με το Νόμπελ Χημείας.

Γεννήθηκε το 1867, σα σήμερα 7 Νοεμβρίου, και σπούδασε στην Βαρσοβία και στην Σορβόνη, εκεί όπου δίδαξε αυτή, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο παριζιάνιακο πανεπιστήμιο.

Παντρεύτηκε τον καθηγητή Πιέρ Κιουρί, άλλος “τρελός” επιστήμονας κι αυτός, που της δόθηκε ολοκληρωτικά, όμως όχι ερωτικά, αλλά μόνον επιστημονικά.

Έκαναν δύο κόρες, από τις οποίες η μεγαλύτερη, η Ζολιό Κιουρί, πήρε κι αυτή το Νόμπελ Χημείας το 1935.

Ο Πιέρ Κιουρί, ο άντρας της, με τον αδελφό του Ζακ Κιουρί είχαν εφεύρει το ηλεκτρόμετρο, που μετρούσε τα φορτία που παράγονταν στην ατμόσφαιρα.

Με τη βοήθεια του ηλεκτρόμετρου η Μαρί ανεκάλυψε τις ιδιότητες του ουράνιου και την παραγωγή ακτινοβολίας ραδιενεργούς με το στοιχείο “θόριο”. Δικός της είναι ο όρος “Ραδιενέργεια”.

Και προς τιμή της χώρας της ονομάστηκε “πολώνιο” το στοιχείο που εντόπισαν στο ουράνιο.
Πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 1934.



This post first appeared on ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ, please read the originial post: here

Share the post

Μαρί Κιουρί άλλη μια ξεχασμένη εφευρέτρια που έδωσε τα φώτα της στην επιστήμη

×

Subscribe to ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×