Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Διεθνής ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμιες ανησυχίες εγείρει η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ότι η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε με «απόλυτη επιτυχία» δοκιμή βόμβας υδρογόνου, που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Αξιωματούχοι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της χώρας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS),  ο σεισμός που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ανακοίνωση της Β. Κορέας έγινε λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Μετά την ανακοίνωση για την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας γνωστοποίησε ότι άρχισε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων.

Στη ρωσική Άπω Ανατολή τα επίπεδα ραδιενέργειας βρίσκονται πάντως «στα κανονικά επίπεδα», όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες ελέγχου, ενώ κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.

Τραμπ: Οι ενέργειες της εξακολουθούν να είναι εχθρικές και επικίνδυνες

Με ανάρτηση στο Twitter το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) χαρακτήρισε την πράξη της Βόρειας Κορέας ως «πολύ εχθρική και επικίνδυνη» κατά των ΗΠΑ και επέκρινε την Κίνα για τη στάση συμπαράστασης που διατηρεί απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

«Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι ενέργειές τους συνεχίζουν να είναι εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» έγραψε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα απείθαρχο κράτος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα που προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς επιτυχία» συμπλήρωσε. 

«Ισχυρή απάντηση» στη Β. Κορέα ζητεί η Σεούλ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή απάντηση» στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως να υπάρξουν ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

Καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή η Κίνα

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

«Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσία: Σοβαρή απειλή

Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Διαβεβαίωσεις ΗΠΑ στην Ιαπωνία ότι θα την υπερασπιστούν σε περίπτωση πυρηνική απειλής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ εξέφρασε στον Ιάπωνα ομόλογό του τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίαςπου είχαν οι δύο άνδρες.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις

Για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο συζήτησαν τηλεφωνικά Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν με την γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν, επίσης, πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση. «Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

IAEA: Εξαιρετικά ατυχής ενέργεια

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «εξαιρετικά ατυχής» ενέργεια, η οποία συνιστά «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Όπως ανέφερε ο Γιουκίγια Αμάνο, η έκτη κατά σειρά βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή συνιστά «πλήρη περιφρόνηση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας».

Ανησυχία στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας

Η δόνηση που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα έγινε αισθητή στη βορειοανατολική Κίνα, όπως μετέδωσαν τα επίσημα κινεζικά μέσα, αλλά και χρήστες του διαδικτύου. Ο σεισμός έγινε αισθητός για «περίπου 8 δευτερόλεπτα» σε πολλές περιοχές της επαρχίας Τζιλίν της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν συγκλονίστηκαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε επίσης αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, που βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα.

Διεθνής ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας ΚορέαςThis post first appeared on Kliktv, please read the originial post: here

Share the post

Διεθνής ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

×

Subscribe to Kliktv

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×