Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Her Anında Baskı Fotoğraf Polaroid Değildir

Polaroid One Step 2 ile Yeniden Doğuyor



Söylentilere göre Amerikalı bilim insanı Edwin Land kızının "çektiğim fotoğrafı neden hemen göremiyorum?" sorusu üzerine 1943 yılında banyo gerektirmeyen, anında görüntü veren Polaroid'i icat ediyor. 1948 yılına kadar geliştirilen ürün piyasada yerini buluyor ve Dünya piyasasına hızla yayılıyor.

70 ve 90'lı yıllarda oldukça popüler olan bu marka Türkiye'de piyasaya 80'li yıllarda giriyor. Teknolojik gelişmeler, firmanın bünyesindeki yüzlerce patentli ürününün sürdürülebilirliği Gibi etkenler ile 2008 yılında iflas ediyor Polaroid firması. İronik bir şekilde zamanının hızlı ve teknolojik ürünü, günümüzün dijital hız dünyasında unutuluyor ve iflas ediyor. Ardından Impossible project, Lady Gaga'nın kreatif direktörlüğü vb. pazarlama stratejileri ile marka adını yaşatmaya devam ediyor. 


Lady Gaga ve Polaroid İşbirliği 


Son fabrikasını satın alan Impossible Project, eski makineleri yenileyerek piyasada Polaroid makinelerin ve özelikle filmlerinin bulunabilirliğini sağladı. Yakın zamanda Polaroid markasını ve fikri mülkiyetini de sahip olarak Impossible Project yerine yeni marka gibi Polaroid Originals geldi. 

Polaroid Originals markanın 80. yılını eski Onestep modelinin yeni sürümü One Step 2'yi çıkararak kutluyor. 

Polaroid Originals OneStep 2 ile kare filmler geri dönüyor. Eski makineler için piyasada olan 600 film serisi ve yeni i-Type ile uyumlu makine orijinal OneStep gibi tamamen analog. USB ile Şarj edilebilir 1.100 mAh piliyle 60 günlük kullanım ömrü sunan kamerada dahili flaş, zamanlayıcı ve yüksek kalite lensler bulunuyor. Zamanlayıcı 8 saniye süre tanırken tripod kullanımına uygun makine ile titreşimi de minimumda kullanabilirsiniz. OneStep2 'yi Tunç Fotoğrafçılık'tan edinebilirsiniz. Rıfat Tunç fotoğrafçılıkta Polaroid filmleri de bulmanız mümkün. Impossible Project ve alternatif Polaroid filmlerini bulabileceğiniz bir diğer adres Shopigo. Shopigo'da mavi-siyah, sarı siyah filtreli filmleri bulabileceğiniz gibi renkli çerçeveli özel edisyon ürünleri de bulabilirsiniz. 



Bu arada uzun süredir kullandığımdan dolayı bir tüyo paylaşmak isterim. Zamanında temiz kullanılmış eski makinelerin içerisinde kompleks bir elektronik aksam olmadığı için bit pazarlarında bulduğunuz eski makinelerin çalışma ihtimalleri çok çok yüksek. Çalışmıyor gibi görünen bu makineler pil güçlerini filmlerden aldığı için çoğu insan çalışmadığını sanıyor. 600 tip filmler kullanırsanız makinenin çalıştığını göreceksiniz. I-Type filmler ile pilsiz ve biraz daha doğa dostu olduğunu söylemek yanlış olmaz ama I-type filmler eski tip makineler ile uyumlu değil.  İşinizi sağlama almak istiyorsanız Tunç Fotoğrafçılıkta test edilmiş makineleri satın alabilirsiniz. 

Polaroid fotoğraflar çok özeldir. Tektir. Eşi yoktur. İçeriğindeki kimyasal etkileşimden, şansa uzanan bir an sunar kullanıcısına. Kolayca yırtılmaz, çizilmez ve neredeyse ölümsüzdür. Polaroid aynı zamanda sanatçılara destek programları ile çok büyük bir koleksiyona sahip olmuştur. Koleksiyonları çeşitli müzayedelerde rekor fiyatlara satılmıştır. Dünyaca ünlü yönetmen yönetmen Andrei Tarkovsky'nin Polaroidleri yakın zamanda koleksiyon olarak satılmıştı. 
David Hockney Joiner çalışmaları 


Polaroid ile çalışan sanatçıların başında kendi oluşturduğu "joiners" tekniği ile David Hockney'dir. Hockney bu teknik ile zaman ve mekan algısı üzerine çalışıyor, imajın farklı anlarda perspektif kurguları ile varoluşunu sorguluyordu. Andy Warhol diğer Polaroid fotoğrafları ile ünlü sanatçılardan biri. 

Mehmet Koştumoğlu tarafından kaleme alınan "Polaroid'in Türkiye'deki Sanatsal ve Ticari Geçmişi" isimli yazısında Polaroid'in tüm tarihine değiniyor ve şunları ekliyor; "Polaroid firmasının sahibi olan Edwin H.Land yüzlerce buluş yapan bir bilim adamı özelliğinin yanısıra, ileriyi gören ve sanata destek veren kişiliğiyle,  dünyanın sayılı fotoğrafçılarına makina ve film vererek çektikleri görüntüleri satın alarak koleksiyon oluşturmakla başladığı çalışmayı ülkemizde de Darfilm’de uygulamıştır. Bu sayede Ansel ADAMS, Edward WESTON, Harry CALLAHAN gibi fotoğraf dünyasının ustaları tarafından üretilen müthiş fotoğraflar Polaroid firmasının bugünkü koleksiyonunu oluşturken, Türk fotoğrafında özellikle Şahin KAYGUN’un ürettiği Polaroid eserleriyle sanatsal çalışmalara katkıda bulunmuştur. Daha sonraları Tahir ÜN, Orhan Cem ÇETİN, Tuna ÇİNER, Nazif TOPÇUOĞLU, Ali Muhammet BAYRAKTAROĞLU, Aytaç UZMEN, İbrahim GÖĞER ve Mehmet KOŞTUMOĞLU Polaroid malzemeyi kullanarak sergiler açmış ve yayınlar yapmışlardır." 


Şahin Kaygun



Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Modern'de geniş kapsamlı bir Şahin Kaygun sergisi yapılmıştı. Sanatçının Polaroid müdahalelerini gördüğümüz bu sergide kazıma, ısı ile yayma, birleştirme gibi teknikleri görmüştük. 

Polaroid her ne kadar 8'li paket filmlerde pahalıya satılsa da 80 yıllık bir efsaneye destek olmak çalışmalarında fotoğrafı sık sık kullanan biri olarak boynumun borcu. Her instant film Polaroid değildir. Fujifilm daha uygun maliyetli minik boy anında baskı filmler ve renkli makineleri ile piyasada yerini sağlamlaştırdı. Umarım Polaroid'de daha ekonomik  filmler ile gelişimine ve varlığına devam eder. 

Bir diğer harika Polaroid yazısı için şu linki mutlaka okuyunuz. 


Bir şipşak efsanesi: Polaroid


Ahmet Rüstem Ekici


This post first appeared on AHMET RÃœSTEM, please read the originial post: here

Share the post

Her Anında Baskı Fotoğraf Polaroid Değildir

×

Subscribe to Ahmet RÃœstem

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×