Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kimyasal Silah Meselesi

Bu aralar gündemdeki meselelerden birisi olan Kimyasal silah kullanımı hakkında derin bir araştırma yapma ihtiyacı duydum . Ülkelerin ve insanların geleceğini etkileyen olayları daha iyi anlayabilmek için teknik bilgilerin daha yoğunlukta olacağı bu yazının yararlı olacağını düşünüyorum. 


Yazıya devam etmeden önce sunu belirtmek isterim sevgili okuyucularım , henüz yeni açtığım bu blog sayfasında bu ikinci yazım olacak ve kullanacağım üslubun öyle çok bilmiş edasında olmamasına özen gösteriyorum,  daha samimi ve bilgiye dayalı bir yazı üslubumun oturması zaman alabilir , bu süreçte sizlerinde geri bildirimlerinize ihtiyacım olacak, bunuda belirttikten sonra yazıya devam edebiliriz, ciddi bir konuya giriyoruz derin bir nefes alın .

İlk Olarak Kimyasal Silah nedir sorusunu ele alalım. Hepimizin de bildiği gibi bir kitle imha silahıdır ve kimyasal maddeler kullanılarak insanlar üzerinde ölümcül etki eder. Sıvı veya gaz halinde bulunabilir . Peki hangi kimyasal maddeler kullanılarak ne tür işlemlerden geçirilip silah haline getirilir ve insanlar üzerinde nasıl etkileri vardır ? İlk olarak 4 tip kimyasal silah vardır diyebiliriz.  Bunlar ;

1- Boğucu gazlar 

Savaşlarda en çok ölüme sebep olan ve 1. Dünya savaşında da kullanılan gaz türüdür fakat günümüzde kullanılmamaktadır.

Solunduğu vakit akciğer üzerinde yanma Etkisi oluşturur ve akciğerlerin oksijeni emmesini engeller. Böylece ölümlere sebep olur. Aynı zamanda kanın ödemine neden olarak akciğerler sıvı ile dolar.

Yaygın olarak kullanılmış 2 tip boğucu gaz vardır diyebiliriz. Bunlar 

Fosgen(Phosgene)(CG)














Fosgen tabiatta bulunmayan kimyasal bir maddedir. 

Oda sıcaklığında renksiz veya beyaz-sarı renktedir. Yeni biçilmiş ot,çürümüş saman veya yeşil mısır kokusundadır. 

Köpük plastik,boya ve  böcek zehirinin yapımında da kullanıldığı görülmüştür.Böcek zehirinde kullanılmasıyla ilgili yaptığım araştırmada 1956 da yayınlanan makaleye rastladım ve emin oldum. Merak edenler için makalenin linki.

Plastik, boya sökücü ve yağ sökücülerin yakılmasından elde edilebilir. 

Şu bilinmelidir ki fosgenle temasımız sonucunda hastalanacağız diye bir durum söz konusu değildir.

Fosgenin göze veya cilde bir etkisi yoktur, yoğun etkisi altında kalındığında 1-3 saat içerisinde ciğerleri yakar ve kabartır. Hafif etkisinde kalındığında öksürük ve göğüs sıkışması gibi belirtiler görülür.

Saldırı olarak kullanım şekli ,havan topuyla ,büyük bombalarla veya  fosgen yüklü tankın kamyon,gemi ,tren vb. ile hedef bölgeye taşınıp infilak edilmesiyle gerçekleşir, fosgen gazı havaya karışarak yayılır.

İlk zehirlenme belirti süresi 4-6 saat gecikebilir.


Difosgen(Diphosgene)(DP)

Fosgenin özelliklerine ek olarak göz yaşartıcı etkiside bulunmaktadır. Fosgen oda sıcaklığında gaz halde bulunurken, difosgen sıvı halde bulunmaktadır.

Difosgen ve fosgenin sağlığı tehdit edici konsantrasyonu 2 ppm dir.


2- Kan Zehirleyiciler

Çok hızlı buharlaşabildiği için genelde sıvı halde bulunmayan bu maddeler oda sıcaklığında genelde gaz halde bulunup solunum yoluyla vücuda girer ve kisinin hücre solunum sistemini bloke eder. Bu bloke etme işlemi şu şekilde olur, kanda oksijen taşıyan maddelerle tepkimeye girerek yeni kararlı bileşikler oluşur bunun sonucunda da kan oksijeni taşıyamaz. Bu tip kimyasal maddeler genelde siyanür içerir.


Hidrojen Siyanür (Hydrogen Cyanide)(AC)

Oda sıcaklığında gaz veya sıvı halde bulunabilir, renksizdir .

Genelde şeftali çekirdeği kokusunda olduğu söylenir, göz ve cilde etkisi hafiftir fakat etkileme hızı çok yüksektir.

Havada ki 300 mg/m3 lük yoğunluğu bir insanı 10-60 dk arasında öldürebilir. Bunun 10 katı büyüklüğündeki bir yoğunluk ise bir insanı 1 dk içerisinde öldürmeye yeterlidir.

Düşük dozdaki hidrojen siyanüre maruz kalındığında ise bacaklarda zayıflık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar, maruz kalma devam ederse süreye bağlı olarak bilinç kaybı ve koma görülür.

Saldırı şekli büyük bombalarla olur, ilk zehirlenme belirtisi bir kaç dk içerisinde görülebilir.

Siyanejen Klorür (CK)

Siyanürün asıl etkisi kan değil kandaki hücrelerdir.  ATP nin üretilememesine ve kandaki Oksijenin alınamamasına sebep olur.

Siyanojen klorürün kokusu hidrojen siyanüre benzer, oda sıcaklığında gaz halindedir ve renksizdir.Göz yaşartıcı ve tahriş etkiside bulunmaktadır.

Hem siyanejen klorür hem de hidrojen siyanür kan gazı olarak bilinir ve etkileri,saldırı şekli, etki süresi birbirine benzer gazlardır.

Arsin

Arsin tehlikeli özelliklerine rağmen kimyasal silah olarak kullanılmamıştır, sebebi ise yanıcı olmayan fosgene göre yüksek derecede yanıcı olması ve etkisinin az olmasıdır.  Yinede arsin tabanlı birleşikler kimyasal silah olarak üretilmiştir.(Clark1,Clark2)

Renksiz bir gazdır, havadan 2-3 kat ağırdır , hafif sarımsak kokusundadır, cilde ve göze etki etmez.

Kanı,ciğerleri ve böbrekleri etkileyen bu gazın 2 saatten 11 saate kadar etkisi devam eder.


3- Yakıcı Gazlar

İsminden de anlaşılacağı üzere, cilde teması halinde  ateş yanığı etkisi yapar, cildde ödem,iltihap oluşmasına sebep olur ve cilt solunumu durur.

Aynı zamanda kabarcık gazı olarak da bilinirler.Öldürücü etkisinin yanı sıra yaralama maksatlı da kullanılır.
Bu gazların bir kısmı kokusuz olup, diğerlerinin hardal, sarımsak, sardunyaya benzer kokuları vardır.

Bir çok çeşiti bulunan yakıcı gazların etkilerine bir örnek ;















Hardal Gazı (HD-H) (Sulfur Mustard)

Modern anlamda kimyasal silah olarak kullanılan ilk gazdır. Labaratuvar ortamında kolayca elde edilebilir ve etkileride oldukça ciddidir.

Saf haldeyken oldukça renksiz olan hardal gazı, çeşitli öldürücü karışımların ardından sarı ve kahverengi hale bürünür.

Kimyasal bağlarının oynak olması sebebi ile vücuda temasında deri yanması, solunmasında kaslarda şiddetli kasılma ile bel kemiğinin kırılması , sinir sisteminin çökmesi , vucudun dış ve iç yüzeylerinin erimesi gözlenir.

12 Saat sürebilen acılı bir ölüme sebebiyet verebilir .

Hardal gazı ilk olarak yaklaşık 1882 yılında geliştirilmiş olup,1. Dünya savaşında Almanlar tarafından kullanılmıştır(1917).

Hardal gazı oldukça fazla kullanılan bir gazdır, tarih boyunca bir çok türevi geliştirilip kullanılmıştır o nedenle hakkında da bir çok bilgi bulunmaktadır.  Daha detaylı bilgi için link

4- Sinir Gazları

Gelelim son zamanlarda gündemimizde olan sinir gazlarına .

Sinir gazlarının hedefi sinir ve solunum sistemidir. Nefes alma, enjeksiyon veya deri solunumu ile vücuda girer.
Girdiğinde ise kasların istemsiz kasılmasına sebep olur , göğüs kafesini açıp kapatan kaslar kasıldığı için solunum yapılamaz ve ölüm gerçekleşir.

Sıvı ,gaz veya buhar halde bulunabilirler,  sıvı haldeyken kahverengidirler, onun dışında renksiz ve tatsızdırlar.

Biyolojik olarak nasıl etki eder ?

Temel hedef,kaslarda ki sinir hücrelerinin hatalı sinyal göndermesini sağlamaktır. Sinir hücrelerinin birbirleri arasındaki boşluklara sinaps denir ve sinapslarda sinyal iletiminde görevli Asetilkolin maddesi bulunmaktadır.

Asetilkolinesteraz enzimi ise bu maddeyi inaktif eder. Kas yada organların gevşemesi için gönderilen sinyali iletmekte olan asetilkolin görevini yerine getiremeyince kasılmalar meydana gelir.

İşte sinir gazlarının ortak hedefi bu enzimi üretme üzerinedir.Daha bilgilendirici olması için sinir gazının etkisiyle ilgili aşağıda bir video ekledim.



Sarin (GB)

Sarin gazı son derece zehirli bir gazdır, bir damlası bile insanı öldürebilir. Vücuttaki sinir sisteminin dengesini bozarak felç meydana getirir.

Renksiz bir sıvı olup buharıda sıvısı gibi renksizdir. Renksiz ve kokusuz olduğu için sezilmeside oldukça güçtür.

1936 yılında Alman bir kimyager tarafından bulunmuştur. 1993 de ise Kimyasal Silahlar Konvensiyonu tarafından üretilmesi ve depolanması yasaklanmıştır.

Hafif maruz kalınmasında ortaya çıkan belirtiler ;

- Gergin Göğüs

Orta derecede maruz kalınmasında ortaya çıkan belirtiler

- Soluk alma güçsüzlüğü
- Nefes nefese kalma
- Düzensiz solunum

Yüksek derecede maruz kalınırsa ;

- Aşırı terleme,adalelerin kasılması, kusma , gözbebeklerinin küçülmesi, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesi

Şuan medyada bulunan ve Suriye de gerçekleşen kimyasal silah saldırısında kullanıldığı öne sürülen sarin gazının etkilerini gösteren videolar bulunmaktadır ve bu videolardaki görüntüler yukarıdaki belirtilerle örtüşmektedir .

Sarin gazı öldürücü dozda alındığında 1-10 dk arasında ölüm gerçekleşir.

Tabun(GA)

Tabun diğer sinir ajanları gibi çok zehirli bir maddedir. İçerisinde Sarin,Soman,Siklosarin gibi diğer ajanları içeren ilk G-Serisi  sinir gazıdır.

1936 senesinde Alman bir araştırmacı böcekler için daha zehirli bir ilaç üretmeye çalışırken aynı zamanda insanlar içinde çok zehirli olabilecek Tabun gazını "yanlışlıkla" bulmuştur.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunur ve kahverengi ile saydam arasında renge sahiptir.

Tabun, Sarin yada Soman kadar olmasada yüksek bir hızla buharlaşıp ortamda gaz halinde saatlerce kalarak ölümcül sonuçlara sebep olur.

Solunum yoluyla alınan Tabun, 1-10 dk arasında ölümle sonuçlanır, deri yoluyla alınan Tabun 2 saat içerisinde merkezi sinir sistemini tamamiyle etkisiz hale getirir.

Tabun, Sarin den %50 daha az zehirli olmasına rağmen, gözler üzerindeki etkisi Sarin gazından daha fazladır.


VX Maddesi

Vx maddesi sinir gazları arasında en zehirli olanıdır. V-Serisine ait olan  sarin gazından 100 kat daha zehirli olduğu söylenmektedir. Coğrafi etkisi ise aylarca sürebilmektedir. Bu nedenle kalıcı sinir maddeleri olarak da isimlendirilirler. Vx maddesinin keşfedilip üretilmesi 1950 yıllara dayanmaktadır.

Gaz olarak 10 mg, sıvı halde 30 mg Vx etkisi altında kalan bir insan 10 dk içerisinde ölümü gerçekleşir.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar, zor buharlaşırlar, donmazlar, renksiz ve kokusuzdurlar.

Aşağıda zehir oranlarına göre kimyasal maddelerin karşılaştırıldığı grafik verilmiştir.




















PANZEHİRLER

*Vx ve sarin gazının hastanelerde antidotu yani panzehiri bulunmaktadır. Ayrıca gözleri ve deriyi suyla yıkamak gazların etkisini azaltabilmektedir.

*Hardal gazının panzehiri bulunmamaktadır

*Hidrojen Siyanür , temiz hava tahriş olmamış akciğerleri kurtarır, suyla yıkama deri ve gözlerdeki etkisini azaltır

*Fosgene maruz olmuş bölgeler gözler dışında sabunlu suyla hızlı bir şekilde yıkanmalıdır, gözler de duru suyla yıkanmalıdır. Temiz havaya çıkılmalıdır.

Tüm kimyasal maddelerin etkisinden kurtulmanın ortak yolu o an giyili olan elbiselerden kurtulmaktır. Hastalar kusturulmamalıdır.Herhangi bir sıvı içirilmemelidir.  Mümkünse maske kullanılmalıdır. Gözlerde lens varsa çıkarılıp atılmalıdır.

Sinir gazlarına özel korunma yöntemi

Sinir gazlarından korunmak için gaz maskesi, koruyucu elbise, eldiven ve bot birlikte kullanılmalıdır. Sığınak veya sığınma yerine girilmelidir. Şayet, sinir gazına maruz kalınmışsa, nefesinizi tutunuz ve örtünerek derhal kapalı bir yere giriniz. Yukarıda belirtilen fizyolojik etkiler görüldüğünde bir ATROPİN iğnesi yapınız. (Etkileri geçmediği takdirde 15'er dakika ara ile 2 nci Atropin iğnesi yapınız) Cilde bulaşmış ise pudra veya benzeri bir madde dökünüz 5-10 dakika sonra sabunlu su ile yıkayınız. Elbiselere bulaşmış ise bulaşan yeri kesip atınız veya elbiseyi çıkarınız. Göze kaçmış ise gözü su ile en az 30 saniye yıkayınız.(*)


Ve son ...

Daha çok teknik bilgilere değindiğim bu yazıda kimyasal silahlarla ilgili çok fazla tarihi yada etik konulara girmedim ama bir iki cümle ile değinmek gerekirse korunmasız insanların bu şekilde vahşice , sanki bir haşere gibi zehirli maddelerle öldürmeye çalışmak insanlık suçudur.

Şuan ki gündemde kimyasal silah kullanımına karşı çıkan büyük devletlerinin çoğunun kimyasal silahlara sahip olması da ayrı bir komedidir.

Bu yazıyı yazarken yaptığım araştırmalarda şuana kadar kimyasal maddeler yüzünden yüzbinlerce insanın acı çektiğini,çoğunun öldüğünü gördüm. Yazıyada eklediğim, koyun üzerine yapılan deneyde koyunun acı çekmesine bile yüreğim dayanamazken, insanlıktan çıkmış varlıkların bu maddeleri insanlar üzerinde kullanmasına aklım ermemektedir.


Barış ve huzur içinde kalın





Kaynaklar

http://www.idph.state.il.us/Bioterrorism/factsheets/phosgene.htm
http://www.iakbm.gov.tr/kimyasal.html(*)
http://kbrnp.com/kan_zehirleyici_gazlar.html
http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/AY2002/February2002/tab2turk.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Arsine
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kitle_imha_silah%C4%B1
http://tr.wikipedia.org/wiki/Hardal_gaz%C4%B1
http://en.wikipedia.org/wiki/Nerve_agent
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tabun
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/abd_operasyon/kimyasal.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/VX_(nerve_agent)





This post first appeared on Meseleskop, please read the originial post: here

Share the post

Kimyasal Silah Meselesi

×

Subscribe to Meseleskop

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×