Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SSC CHSL (10+2) Evening Shift 01/11/2015 Paper Answer Sheet

1. Dry ice is the solid from of
Answer: Carbox-Di-Oxide
2. Which one the following wood s used in making cricket bats?
Answer: Salix purpurea

3. What is Talcher important for
Answer: Heavy Water Plant

4. World's largest producer of coffee
Answer: Brazil

5. The battle of Plassy was fought between
Answer: Sirajuddula and Robert Clive

6. When and where did the concept of Earth hour began
Answer: In March 2007 Sydney, Australia

7. The Industrial Development Bank of India was set up in
Answer: July 1964

8. The instrument used to measure pressure:
Answer: Aneroid Barometer

9.Eddie Redmayne won the Oscar 2015 for Best Actor for which film
Answer: The Theory of Everything

10. Who invented the Safety razor
Answer: Gillette

11. Cloud Burst means
Answer: Abnormally heavy downpour of rain associated with a thunderstorm

12. More than 50% of the world's coal deposits are held by
Answer: China, India and USA

13. The intensity ratio of waves is 25:9 What is the ratio of their amplitudes

14. Which was the first talkies film made in India
Answer: Alam Ara

15. How many states are there in the Indian Union
Answer: 29

16. Which day is observed as World Aids Day
Answer: December 1

17. When number of turns in a coil is tripped without any change in the length of coil its self inductance becomes

18. Which factor is necessary for the development of democratic institutions

19. Which one of the following is odd
Answer: POP

20. First human heart transplant was performed in
Answer: 1967

21. When was the last telegram sent in India
Answer: 14-July-2013

22. Which of the following property of sound is affected by change in air temperature
Answer: Wavelength

23. The directive principles incorporated in the Indian Constitution have been inspired by the constitution of
Answer: Ireland

24. National Renewal Fund was instituted for the purpose of
Answer: Providing pension for retiring employees

25. The common name of Sodium Bicarbonate is
Answer: Baking Soda

26. Who was Akbar's famous revenue minister
Answer: Todarmal

27. How many Nobel Prize awards are awarded each year
Answer: 5

28. Red Data Book provided an account of
Answer: Extinct Animal only

29. The serious environment degradation of Maldives is considered to essentially due to
Answer: Respect for individual rights

30. RBI deadline to exchange pre 2005 currency notes of Rs 500/- and Rs 1000/-
Answer: 31-December-2015

31. Who was the first Indian to become member of British Parliament
Answer: D. Dadabhai Naoroji

32. The Indian who won the Germany Award 2015 in the new age album category is
Answer: Musician Rickey Kej

33. Phycology is the study of
Answer: Algae

34. Who among the following rulers abolished Jaziya
Answer: Akbar

35. A bullet of mass m and velocity a is fired in to a large block of wood of mass M. The Final velocity of the system is
Answer: (m/m+M)a

36. If there is one million Mg2+ ions in Mgcl2. how many chloride ions are there
Answer: Two million

36. Which one of the following is not coal variety
Answer: Lignite

37. Who wrote the famous novel The Guide
Answer: R. K. Narayan

38. The Non-Cooperation movement was called off due to
Answer: Chauri Chaura Incident

39. The idea of parliamentary form of government is adapted from
Answer: UK

40. The total utility from 9 units of commodity x is 20 and from 10 unit is 15. Calculate the marginal utility from 10th unit

41. Name the first Asian country to Orbit Mars
Answer: India

42. Soil-less agriculture refers to

43. The gas that cause suffocation and death when coal or coke is burnt in a closed room is
Answer: Carbon Monoxide

44. In which year was the first world environment day observed
Answer: 1973

45. Pick out the person associated with the coining of the term gene
Answer: Wilhelm Johannsen

46. Which U.S. President announced the New Deal for economic recovery in the aftermath of the Great Depression
Answer: Roosevelt

47. Barter transactions means
Answer: Good are exchanged with goods

48. Which of the following memories must be refreshed many times per second
Answer: Dynamic RAM

49. Who is the founder of the concept Sarvodaya
Answer: Jai Prakash Narayan

This post first appeared on Mahendra Alert, please read the originial post: here

Share the post

SSC CHSL (10+2) Evening Shift 01/11/2015 Paper Answer Sheet


Subscribe to Mahendra Alert

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription