Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Благоевград отбелязва Йордановден и годишнина от рождението на Христо Ботев

На 6 януари 2020 година, в Благоевград ще отбележим един от най-големите християнски празници Богоявление (Йордановден). Празникът ще започне в храм „Въведение Богородично“. От 10:15ч. ще има водосвет и ще се извърши ритуално хвърляне на кръста във водите на река Благоевградска Бистрица. Ритуалът „Водоосвещение”  по традицията ще се състои на моста между площад “Македония” и сградата на Регионален исторически музей.

Този, който успее да  извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Навръх Богоявление свещеници от катедралния храм „Въведение Богородично” в Благоевград ще отслужат традиционен  Богоявленски  ритуал по освещаване  на бойното  знаме  на Бригадно командване Благоевград. Ритуалът ще започне в 10:30 часа, на площад “Македония”, където ще присъстват военнослужещи от Военно формирование 26 400 в областния център.

На 6 януари почитаме и 172 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В знак на признателност към Ботевият принос, от 11:00 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред неговия бюст- паметник, който се намира на площад „Народни будители” .

The post Благоевград отбелязва Йордановден и годишнина от рождението на Христо Ботев appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Благоевград отбелязва Йордановден и годишнина от рождението на Христо Ботев

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×