Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Зъболекари искат повече клинични пътеки за дентални дейности

Да има повече от сегашните две клинични пътеки за дентални дейности, тъй като младите хора имат и други нужди, освен пломба или вадене на зъб. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари, съобщава бТВ. Проф. Христо Кисов каза, че трябва да се обмисли възможност за натрупване на неизползваните за една година средства и да може пациентът да ги ползва при нужда.

Зъболекарите са единодушни, че средствата за дентални дейности не са достатъчни, както и че утвърдената цена на една метало-керамична пломба е по-ниска от действителната. Според тях средната й цена сега е 150 лв., но никой не отчитал инвестицията в обучение, апаратура и качеството на услугата.

Държавата насърчава загубата на зъби от здравноосигурените пациенти, а не запазването им, каза д-р Георги Цалов, член на сдружението. Той обърна внимание, че хората, преговарящи със Здравната каса всяка година за Рамковия договор за дентални дейности, всъщност не работят по договор с нея.

Има трайна тенденция за скрита безработица сред съсловието, съобщи проф. Кисов. По думите му зъболекарите в България са много и направи сравнение с Австрия, където те са два пъти по-малко. Той посочи, че на един зъболекар в България се падат под 800 пациенти.

The post Зъболекари искат повече клинични пътеки за дентални дейности appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Зъболекари искат повече клинични пътеки за дентални дейности

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×