Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

НЗОК плаща по 200 лв. за зъбна протеза на възрастни хора

От първи септември се въвежда нова стоматологична услуга по Здравната каса, съобщава БНР. Хората от 65 до 69 години ще имат правото на цялостна зъбна протеза. Услугата е експериментална и ще продължи до април следващата година.

В хода на работата ще стане ясно дали ще последва предоговаряне и увеличаване на възрастовата граница, тъй като според стоматолозите от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните хора.

Към момента няма никаква яснота колко хора между 65 и 69 години имат необходимост от цялостна зъбна протеза.

Според д-р Красимира Сариева – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз, от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните пациенти. “След 70 години, тогава вече е по-пълното обеззъбяване, но сега така са преценили да бъде стартът на услугата – от по-ограничена възрастова група, в която има по-малко хора тотално обеззъбени, за да се види как ще започнат нещата”, коментира тя.

Новата услуга няма да е напълно безплатна, тъй като НЗОК поема само труда на зъболекаря.Касата плаща на зъболекаря 200 лева твърдо, а пациентът ще си заплаща зъботехническата услуга. Цената на услугата зависи вече от лабораторията, в която ще се изработва тази протеза.

При следващото договаряне с НЗОК от Българския лекарски съюз ще настояват за разширяване на възрастовата граница над 75 години, за да може услугата да достигне до пациентите, които реално се нуждаят от нея.

The post НЗОК плаща по 200 лв. за зъбна протеза на възрастни хора appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

НЗОК плаща по 200 лв. за зъбна протеза на възрастни хора

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×