Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Закриват близо 200 професионални паралелки

Повече от 8000 свободни места в гимназиите преди началото на учебната година. Заради липсата на кандидати училищата вече закриха стотици паралелки след седми клас, съобщи NOVA. Най-малко желаещи има за за професионалните гимназии.

Оказва се, че след третото последно класиране на седмокласниците училищата в страната са били принудени да закрият 245 паралелки. Близо 90% от тях са професионални. Ученици се търсят за още над 8300 други свободни места. Отново по-голямата част от тях са в професионалните гимназии за сметка на профилираните.

Сред паралелките, за които има най-малко кандидати, са каменоделство, подемно-транспортна техника, електротехника. Търсят се още бъдещи фризьори, кулинари, електромонтьори и биотехнолози.

Най-много закрити професионални паралелки има в столицата – 16. Нито един ученик не е пожелал да се обучава за багерист и каменоделец. Без интерес са останали и паралелките за асансьорни техници, производство на тапицирани изделия и производство на кулинарни изделия. Последствията са за бизнеса.

Затова през юни най-търсените професии се сдобиха със статут “защитени”, а паралелките, обучаващи кадри за тях, получиха допълнително финансиране. Те могат да се реализират при по-малък брой на учениците. Така една професионална паралелка ще се спаси от закриване дори и само с 10 записани ученици.

The post Закриват близо 200 професионални паралелки appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Закриват близо 200 професионални паралелки

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×