Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Изграждането на километър магистрала у нас е най-евтино в Европа

Изграждането на километър магистрала у нас е най-евтино в Европа, но това не е за сметка на качеството, заяви в Сутрешния блок на Нова телевизия инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той посочи, че новоизградените участъци от АМ „Тракия“ не случайно са посочени от Европейската комисия като един от най-успешните проекти, реализирани с европейско финансиране през последните години.

Не е добро състоянието на отсечките, които са построени преди повече от 30-40 години и досега не са основно ремонтирани. Това което предприемаме е да обновим старите участъци и съоръженията по тях, за да гарантираме безопасността на движение, подчерта инж. Гласов. Той посочи, че пътният сектор е недофинансиран от десетилетия, а поддържането на републиканската мрежа струва сериозни средства. В момента работим с ограничени финасови ресурси, но с въвеждането на тол системата ще бъдат осигурени много повече средства и ще се постигне нужният баланс между отделните участници в движението, тъй като леките коли сега финансират пътното поддържане, което е несправедливо, каза инж. Глосов.

Инж. Глосов съобщи, че в следващите седмици предстои да стартират тръжните процедури за избор на изпълнители и за надзор на най-сложния участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Трябва да завършим отсечката между Крупник и Кресна до края на програмния период, за да не загубим осигуреното финансиране от ЕС. За отсечката от Благоевград до Крупник – в района на село Покровник, където в момента се извършват археологически проучвания очакваме археолозите да кажат дали част от откритите находки може да бъдат преместени или ще се търси решение за запазването им. Има различни вариани, но какъвто и да е вариантът това ще забави изграждането на отсечката от АМ „Струма“ вероятно с около 2 години, счита инж. Глосов. Той обясни, че всички допълнителни дейности, които ще се наложи да бъдат изпълнени ще бъдат за сметка на републиканския бюджет, тъй като апликационните форми за отсечките са утвърдени. „Всичко, което ще доведе до оскъпяване на магистралата ще бъде за сметка на българския данъкоплатец“, каза инж. Глосов.

The post Изграждането на километър магистрала у нас е най-евтино в Европа appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Изграждането на километър магистрала у нас е най-евтино в Европа

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×